Amb la finalitat de poder assolir el nostre objectiu principal, a Anèl·lides, serveis ambientals marins hem format part dels següents projectes:

Posidònia activa: la importància de la ciència ciutadana en zones no protegides

El projecte de ciència ciutadana Posidònia Activa es duu a terme al fons marí de la Costa Catalana, pretén cartografiar els fons marins d’àrees no protegides per a localitzar amb exactitud i delimitar les praderies de fanerògames, així com estudiar la biodiversitat associada a aquestes. La qual cosa permetrà localitzar al mapa quines són les zones amb major importància biològica, promovent noves iniciatives per a evitar la reducció d’aquests ecosistemes endèmics de la Mediterrània.

La Posidonia oceanica és una espècie de fanerògama marina amb gran interès biològic ja que és precursora d’ecosistemes marins importants, és la llar i l’aliment de milers d’espècies, reservori de CO2, barrera natural que ofereix protecció costanera davant la regressió litoral, afavoreix l’oxigenació del mar, el manteniment del sòl marí i expulsa microplàstics del mar gràcies a les boles que produeixen les fulles seques. Per aquestes, i moltes altres raons, és imprescindible conservar aquesta espècie de fanerògama endèmica del Mediterrani, actualment en perill i amb una avançada regressió. Aquest projecte va començar l’any 2020 amb la missió de no deixar cap espai marí de la costa catalana sense mostreig, per protegir aquesta herba marina, que ens proporciona gairebé el 50% de l’oxigen del planeta.

Aquest estudi es porta a terme amb submarinistes voluntaris i esnorquelistes, els quals ens ajuden, a prendre les mesures biològiques per a observar l’estat de les praderies i a recollir les dades necessàries que permeten elaborar un mapa d’espècies marines de la zona i així estudiar els hàbitats de major importància biològica dels municipis estudiats.

Mapa interactiu de les cartografies de Posidònia Activa

Descarrega’t les cartografies de Posidònia Activa

Objectius específics

  • Fomentar l’experimentació i la ciència pràctica entre els més joves

  • Apropar la ciència i estimular la participació ciutadana als procesos científics i recolecció de dades

  • Aprofundir en l’observació i el coneixement de la Posidonia oceanica

  • Geolocalitzar les praderies de zones no protegides, difundint la seva cartografia

  • Delimitar les praderies de Posidònia i realitzar els seguiments anuals d’aquestes

  • Identificar i registrar totes les espècies d’organismes vius de les zones estudiades

Fases i activitats

  • L’any 2020 el projecte va iniciar en la zona pertinent a Creixell i Roda de Berà, localitzant i estudiant una praderia de 80 hectàrees.
  • Durant l’any 2021 l’estudi es va realitzar en els municipis de Coma-ruga i Sant Salvador, delimitant 6 zones de Posidonia oceanica, la major d’elles d’11 hectàrees.
  • L’any 2022 es va estudiar la zona corresponent a Calafell, la qual alberga grans prades de Cymodocea nodosa i una praderia en regressió de Posidonia oceanica, motiu pel qual durant l’any 2023 s’ha iniciat la fase pilot de trasplantació en el municipi de Calafell.

El projecte pretén arribar cada any una zona de la Costa Catalana, com també, executar els seguiments anuals a totes les praderies ja cartografiades en les fases prèvies de POSIDÒNIA ACTIVA.

Aquest projecte el lidera:

Compta amb la col·laboració científica de:

Compta amb el finançament de:

Lloc

Costa Catalana

Dates

Pròximament avisarem de les dates de les immersions, dels esnòrquels i de les activitats divulgatives.

Públic

El públic objectiu del projecte és el següent:

Submarinistes amb Advanced i més de 10 immersions
Esnòrquelistes amb bona capacitat de natació
Públic general:

Formacions
Xerrades
Exposicions
Tallers divulgatius
Públic de diversitat funcional:

Taller sensorial de Posidònia

Modalitat

Projecte de ciència ciutadana

Com participar?

Envia’ns correu a info@anellides.com amb el concepte Posidònia Activa