10 Curiositats sobre el mar Mediterrani

El Mar Mediterrani és una de les principals zones de turisme del món, cada any milions de turistes gaudeixen del seu clima i visiten les seves costes, conegudes per les seves magnífiques platges i temperatures agradables.

Aquest mar es considera un dels principals mars del món, tant per la seva grandària, com pel paper clau que va tenir en el desenvolupament de nombroses civilitzacions, tant occidentals com orientals, que van passar al llarg de la història de la humanitat per aquesta massa d’aigua, tals com els egipcis, els fenicis, els grecs, els romans o els perses, entre molts d’altres.

En aquesta entrada aprofundim sobre aquest mar i  us mostrarem 10 curiositats, per tal de poder-vos aproximar més a ell.

1. Un mar en situació extrema

El mar Mediterrani està separat de l’Atlàntic per l’Estret de Gibraltar, uns 14 km separan Àfrica de la Península Ibèrica. Però fa més de 6 milions d’anys la conca del Mediterrani no es trobava així. 

El Mar Mediterrani es pot considerar descendent del Mar de Tetis, el primer mar que va aparèixer fa uns 250 milions d’anys, previ a l’aparició de l’Oceà Índic. 

El període més difícil pel Mediterrani, va ser fa 6 milions d’anys,les terres, que més tard formaran l’Estret de Gibraltar, es van tancar pel xoc de les plaques tectòniques, la placa Africana i la Placa Euroasiàtica, i van aïllar el Mar Mediterrani. Aquest mar es va anar evaporant per formar una profunda i seca conca, no hi havia prou amb l’arribada d’aigua dels rius Mediterranis, i així va ser com la conca del Mediterrani es va assecar i va quedar amb una sèrie de conques petites e hipersalines. Aquest període és conegut avui en dia com la crisi del Messinià, el qual va arribar a la seva fi fa 5,33 milions d’anys amb l’obertura definitiva de l’estret de Gibraltar.

L’Estret es va tornar a enfonsar i el Mar Mediterrani va renàixer amb una cascada massiva de l’oceà atlàntic, que va erosionar encara més l’estret de Gibraltar, fent-lo més profund i provocant una de les inundacions més massives de la història geològica del Planeta. Es creu que el Mediterrani es va tornar a omplir del tot en tan sols dos anys.

2. Un mar amb molts noms

Com que aquest mar ha tingut un paper clau en el desenvolupament i història de diverses civilitzacions, té una gran diversitat de noms. Els antics romans el denominaven “Mare nostrum“, que vol dir “mar nostre” en llatí.

Per a alguns egipcis era “el Gran Verd”; en àrab se li diu “mar intermedi” (“al-Baḥr al-Mutawāsiṭ”), i els turcs l’anomenen “mar blanc” (“Ak Deniz”) en grec se li diu “Mesogeios Thalassa”, que vol dir “mar entre les terres”.

Finalment, el nom de Mar Mediterrani prové també del llatí “Mar Medi Terraneum” i significa, igual que en grec, “mar enmig de les terres”.

3. Banya 21 països

El Mar Mediterrani és un mar intercontinental, és a dir, està situat entre Europa, Àsia i Àfrica. Les seves aigües banyen les costes de 21 països, 69 rius desemboquen en aquest mar i compte amb diversos ports importants de gran activitat.

Aquest gran cos d’aigua és un important modificador del clima, ja que reté la calor. De fet, existeix un tipus de clima, que té el seu nom: el Clima Mediterrani. Aquest clima el podem trobar, a més de tota la conca mediterrània, entre els 30° i 45° de latitud de l’Equador, parts de l’extrem de sud Àfrica, de l’oest d’Austràlia, de Xile, de Califòrnia i Oregon.

4. Un Mar salat

La conca del Mediterrani es considera una conca semi tancada perquè la seva única connexió amb l’oceà era l’Estret de Gibraltar, que separa Europa d’Àfrica,on el punt més estret és de 14,4 quilòmetres. Aquest estret també era la única font de renovació i reposició d’aigua de manera natural, junt amb les pluges i els rius.

El Mar Mediterrani és un mar amb forta salinitat, la qual a 5 metres de profunditat és d’un 3,8%. Aquesta alta salinitat és deguda a que perd tres cops més aigua per evaporació en comparació amb l’aigua dolça que rep dels 69 rius que desemboquen en ell.

Actualment hi ha un altre connexió amb un mar veí, el Mar Roig, mitjançant el canal de Suez construït per l’home, i que té una enorme importància per a l’abastiment europeu de petroli i pel comerç mundial en general, ja que permet la comunicació marítima entre Europa i Àsia sense haver de rodejar el continent Africà. Per altre banda aquest canal ha jugat un paper molt important amb les espècies invasores, ja que la majoria d’espècies introduïdes al Mediterrani provenen del Mar Roig.

5. Representa un 1% de la superfície dels oceans

El Mar Mediterrani és un dels mars més grans del món, amb uns 2.500.000 Km² aprox., una longitud màxima de 3.900 km, un total de 46.000 km de litoral i una amplada màxima de 1.600 km en les parts més allunyades. Amb tot això, suposa només un 1% de la superfície oceànica total del planeta.

6. Profunditat màxima de més de 5.000 metres

Té una profunditat mitjana d’1,5 km, concretament 1.430 m, però la cota més profunda es troba a la Fosa de Matapan, al mar Jònic i prop de Grècia, amb uns 5.121 m de fondària. Les grans esplanades abissals es troben entre els 2.500 i els 3.000 m.

7. Mar format per altres mars

El Mar Mediterrani és tan gran que el podem dividir en altres mars més petits.

En total són 13 mars menors que formen el Mar Mediterrani: El mar d’Alborán, entre Espanya i el Marroc, el mar Menor al sud-est d’Espanya, la llacuna de Nador al nord del Marroc, la mar Balear entre la costa est de la península Ibèrica i Sardenya, la mar de Ligúria entre Còrsega i Ligúria, el mar Tirrè, el mar Adriàtic, el mar Jònic, el mar Egeu entre Grècia i Turquia, la mar de Creta entre l’illa de Creta i les illes Cíclades, la mar de Líbia entre els golfs de Sidra i Gabés, la mar de Cilícia entre Turquia i Xipre i el mar Llevantí.

8. Un mar molt fèrtil

Tot i ocupar menys de l’1% de la superfície oceànica del planeta, el Mar Mediterrani és un dels mars amb més diversitat marina del planeta, situant-se el quart de la llista, sota les aigües Australianes, les japoneses i les xineses, amb més de 17.000 espècies marines descrites i un ampli rang d’ecosistemes.

Posseeix zones d’elevada concentració d’espècies amb importància ecològica, com per exemple l’estret de Gibraltar o el mar d’Alborán.

Es creu que més de 2.000 milions d’aus de 150 espècies diferents realitzen cada any les seves migracions al llarg d’aquest mar.

Com que les seves aigües provenen també de l’Atlàntic, la biodiversitat està composta per moltes de les espècies d’aquest oceà. Hi han catalogades unes 10.000 espècies animals, de les quals 12 són cetacis – dofins i balenes – entre les quals s’inclouen els dofins Mulars (Tursiops truncatus), els Catxalots (Physeter macrocephalus) i els Rorquals (Balaenoptera physalus).

Però també hi trobem espècies endèmiques, és a dir, que només es troben al mar Mediterrani, pel fet que és més càlid i salat que l’Atlàntic; com la Posidònia (Posidonia oceanica), una planta que forma els hàbitats principals de molts peixos i anemones, o el vell marí, una foca que només viu aquí (Monachus monachus) i és l’únic pinnípede de la zona.

9. Nº1 d’espècies invasores

Tot i la seva gran diversitat, aproximadament un 4% de les espècies que habiten aquest mar són espècies invasores; s’han llistat un total de 637 espècies invasores, de les quals més de 200 són mol·luscs i 106 crustacis.

Aquestes més de 600 espècies conformen una gran diferència amb la segona massa d’aigua amb més invasores de la llista, la zona europea de l’oceà atlàntic, que compta amb unes 245 espècies invasores.
Els científics creuen que la gran majoria d’aquestes espècies provenen del Mar Roig, les quals van entrar al Mediterrani a través del Canal de Suez.

10. Un mar en amenaça

La pesca ha estat i és una activitat econòmica i històricament important per als habitants de la conca Mediterrània, però les noves tecnologies i la gran demanda d’aliment han comportat que la sobrepesca sigui un problema en moltes parts del mar.

Segons l’Agència Europea de Medi Ambient (European Environment Agency), més del 65% de les poblacions d’espècies de la regió estan fora dels límits biològics de seguretat; moltes pesqueries locals desapareixen a causa de l’escassetat de preses. El Mediterrani és, segons l’informe SOFIA 2018 de la FAO, el mar més sobreexplotat del món juntament amb el Mar Negre, i el 62,2% dels seus estocs de pesca es troben en una situació d’ insostenibilitat.

El canvi climàtic està augmentant les temperatures superficials de les aigües, a un ritme molt accelerat en concret al Mediterrani, a l’hora que fa augmentar la seva evaporació i a conseqüència la seva salinitat, amb el que afecta a tots els organismes que habiten aquest mar.

Per altre banda, les espècies invasores esmentades anteriorment també són una amenaça, ja que competeixen directament amb les espècies autòctones i provoquen canvis i desequilibris en la xarxa tròfica. El canvi climàtic també afavoreix la vinguda d’espècies invasores, naturals d’aigües històricament més calentes que el Mediterrani.

També existeix una forta contaminació en moltes àrees costaneres, causada en part per l’escorrentia i el vessament de substàncies químiques industrials, el Mediterrani és considerat el mar més contaminat per tenir les taxes més elevades d’hidrocarburs i contaminants del món. 

Per acabar, la gran demanda de turisme també provoca problemes com la massiva edificació de les costes o la gran contaminació que provoquen els creuers entre d’altres.

Tot i això, el principal problema del Mediterrani és la degradació dels seus hàbitats, ocasionada per les múltiples activitats humanes en les poblacions properes; la desaparició de les praderies de Posidonia oceànica, declarada patrimoni de la humanitat per l’UNESCO, causa greus problemes en els ecosistemes naturals, ja que moltes espècies es queden sense hàbitat on resguardar-se dels corrents, on reproduir-se, o alimentar-se  i la majoria no troben com adaptar-se a aquests canvis.

 

Referències

Mar Mediterráneo 07/201/2020  https://www.geoenciclopedia.com/mar-mediterraneo/

10 características del mar Mediterráneo 07/01/2020  https://www.caracteristicas.co/mar-mediterraneo/

Mar Mediterráneo: características, historia y mares  https://elblogverde.com/mar-mediterraneo/

Identifican las áreas del mar Mediterráneo más amenazadas por el impacto de la actividad humana 07/01/2020  https://www.salyroca.es/articulo/sal/identifican-areas-mar-mediterraneo-mas-amenazadas-impacto-actividad-humana/20181006100134005414.html

El Mediterráneo, principal zona turística del mundo 07/01/2020  https://www.europapress.es/turismo/nacional/noticia-mediterraneo-principal-zona-turistica-mundo-32-visitantes-30-ingresos-20171018120452.html

The Mediterranean sea, YouTube 07/01/2020 https://www.youtube.com/watch?v=MAJp65hxS8M

8 curiosidades sobre el Mediterráneo 07/01/2020 https://www.a30nudos.com/curiosidades-mar-mediterraneo

El Mediterráneo, un mar algo especial 07/01/2020  https://www.regmurcia.com/servlet/s.Sl?sit=c,365,m,2624&r=ReP-9341-DETALLE_REPORTAJESPADRE

Mediterrani: la indiscutible gravetat dels fets 07/01/2020  https://www.sostenible.cat/opinio/mediterrani-la-indiscutible-gravetat-dels-fets