Coneguem l’espirulina i els seus beneficis
Últimament l’espirulina està molt de moda com a suplement alimentari i/o superaliment proteic, però sabem realment el què és i per a que ens pot servir?
Què és l’espirulina?
L’espirulina (Arthrospira) és un cianobacteri filamentós unicel·lular que pertany a la família Oscillatoraceae, que normalment creix en aigües alcalines, d’Àfrica, Àsia, Sud-Amèrica i Mèxic.
Els cianobacteris són un grup d’organismes procariotes fotosintètics, anteriorment anomenats algues blaves.
Història de l’espirulina
Fa segles que s’utilitza com a complement alimentari, degut al seu alt contingut en proteïnes, carotenoides, àcids grassos, vitamines i minerals.
Les algues i les microalgues han estat utilitzades des de temps prehistòrics i encara a l’actualitat són molt valuoses en les tradicions culinàries de molts països, com per exemple Asia i també a Latinoamèrica. A la cultura Maya de Yucatán van tenir un paper molt important per la supervivència d’aquest poble i l’espirulina era font principal de la dieta dels aztèques, però es va tornar a fer famosa quan la NASA la va incloure com a part de l’alimentació dels astronautes. Al 1974 l’espirulina va ser declararda a la Conferència d’Alimentació Mundial de l’ONU com el millor aliment pel futur.
Actualment, a nivell internacional, milions de persones utilitzen l’espirulina com a complement alimentari a la seva dieta seguin les recomanacions de les Nacions Unides (O.N.U) i l’organització mundial de la Salut.
Però, quins són els beneficis de l’espirulina?
Diversos estudis científics demostren que l’espirulina té molts efectes beneficiosos sobre les persones que les prenen.
Gràcies al seu alt contingut en vitamina B12 i minerals, com el calci, el ferro, el magnesi, o el potassi aporta energia ajudant a millorar casos d’anèmia i combatre l’estrés i el cansanci. És inmunoestimulant i antial·lèrgica, això significa que millora el sistema immunològic, millorant la resposta d’anticossos i augmentant la capacitat fagocítica de les cèl·lules immunitàries. Així que és un bon suplement pels canvis d’estació, per prevenir grips i al·lèrgies.
També té propietats cardiovasculars i millora malalties cròniques com el colesterol, la diabetis i l’hipertensió, al ser anticoagulant.
Per acabar, dins dels molts beneficis, també té propietats anticancerigenes, i gràcies al betacarotè, la clorofil·la i la ficacionina és també antioxidant.
Conclusions
Amb aquesta entrada hem parlat d’un complement molt beneficiós per la salut extret directament del mar. Gràcies a aquest, i molts altres exemples, podem veure que el mar és una font d’aliment essencial, que hem de cuidar i preservar tots i cadascun de nosaltres.
Referències
- Chamorro G, Salazar M, Favila L, Bourges H (2002): Actualización en la farmacología de Spirulina (Arthrospira), un alimento no convencional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas, Instituto Politécnico Nacional, M.A.D. México – Universidade Federal Fluminense, Niteroi, Brasil.
- HOSEINI SM, Khosravi-Darani K, Mozafari MR (2013): Nutritional and medical applications of spirulina microalgae. Mini Rev Med Chem.
- Buono S, Langellotti AL, Martello A, Rinna F, Fogliano V (2014): Functional ingredients from microalgae. Food Funct.
- Ponce, E (2013); Superalimento para un mundo en crisis: spirulina a bajo coste. Chile.Volumen 31, Nº1 páginas 135-139.