Els plàstics: una preocupació pel medi marí

Els plàstics són una de les amenaces més importants pels oceans. La presència de residus sòlids al mar influeix en tots els ecosistemes i té un impacte molt negatiu en els organismes marins, ja sigui perquè els ingereixen, s’enganxen en ells  o bé perquè provoquen greus abrasions en els fons.

El plàstic és producte econòmic i versàtil, que actualment ha substituït a molts d’altres, com per exemple, el vidre. El gran problema amb aquest material és que és fàcil d’utilitzar i llençar, però la seva degradació és molt lenta.

A Europa utilitzem aproximadament uns 25,1 milions de tones a l’any i triga centenars d’anys en degradar-se. El plàstics més utilitzats en la vida quotidiana tenen una mitjana de vida molt elevada:  l’ampolla de plàstic uns 450 anys, la bossa de plàstic de 35 a 60 anys, el bric de llet de 25 a 50 anys, la llauna de 200 a 500 anys, les anelles de plàstic sobre 450 anys, els embolcalls de menjar de 20 a 30 anys i el tap d’una ampolla arriba als 300 anys. Mentre que nosaltres els utilitzem durant menys de cinc minuts, els plàstics poden perdurar al medi marí centenar d’anys, més que la Granny, l’orca més vella del món de 105 anys.

A més de ser el material més utilitzat en la major part del món, molta de la brutícia que arriba al mar és per accions incíviques de les persones. Amb els plàstics ens enfrontem a un problema global, són omnipresents en tots els ambients marins. Estudis científics estimen que hi ha, com a mínim, 5,25 bilions de partícules en tots els oceans amb un pes de 268.940 tones.

Com tot problema, encara estem a temps de trobar-hi solucions si tots ens impliquem. Canviant alguns aspectes de la nostra vida diària podem fer un consum més sostenible. Com? Ens agradaria acabar l’entrada donant alguns consells per prescindir dels plàstics:

  • Podem anar a comprar amb bossa de roba o reutilitzable,
  • Evitem els aliments envasats i escollim comprar-los a granel,
  • Escollim ampolles de vidre per beure líquids a casa i portem cantimplores d’excursió,
  • I, per últim, utilitzem embolcalls reutilitzables pels entrepans de l’esmorzar.

Aquests són alguns dels molts consells que podeu fer servir per reduir el consum de plàstics. Ens proposeu d’altres?

Referències

  • EIRKSE, M. et al (2014): Plastic Pollution in the World’s Oceans: More than 5 Trillion Plastic Pieces Weighing over 250,000 Tons Afloat at Sea. Hans G. Dam, University of Connecticut (United States of America).
  • La Nación “6 graficos para entender el problema del plástico” (consulta 13/01/2017): http://www.lanacion.com.ar/1968639-6-graficos-para-entender-el-problema-del-plastico
  • AGÈNCIA CATALANA DE L’AIGUA (2006): Atenció! Espècies molt perilloses amenacen les nostres costes. Cartell informatiu. Departament de Medi Ambient i Habitatge. Generalitat de Catalunya.