En el nom dels cucs

Els anèllids (filum annelida) constitueixen un gran fílum de cucs segmentats, és a dir, que estan formats per una sèrie de segments o metàmers que es repeteixen longitudinalment, una característica que comparteixen amb altres animals com els artròpodes. Comprèn més de 17.000 espècies vivents dividides en tres classes, dues terrestres o d’aigua dolça i una marina (oligoquets, clitel•lats i poliquets). En aquesta entrada es parla dels tercers, de les seves característiques i la importància ecològica que tenen, a més de la particular relació existent amb el nom de l’empresa.

Dins dels poliquets existeixen cucs que viuen sèssils, cucs de vida lliure i cucs formadors de tubs. Tots els segments dels seu cos són idèntics entre ells, sense comptar el cap i la cua, així que cada segment té els seus propis òrgans (òrgans reproductors i excretors i les brànquies) i tots els segments estan comunicats pel sistema circulatori, nerviós i per un intestí comú. Les brànquies dels poliquets a més de fer la funció respiratòria, filtren l’aigua del voltant i retenen les partícules que el poliquet fa servir d’aliment. Nombrosos poliquets viuen enfonsats a la sorra, al fang o entre els grans de sediment, altres formen part del plàncton o viuen dins de tubs calcificats que ells mateixos construeixen.

Cal destacar la importància que tenen els cucs en el seu hàbitat, ja que mitjançant la seva activitat d’alimentació i excreció i gràcies a la seva activitat vital en el sediments, ajuden a renovar l’aigua, oxigenant el sediment i creant condicions de vida favorables per altres organismes. És per això que se’ls fan servir com a bioindicadors de contaminació marina.

Per acabar, la relació particular entre Anèl•lides, serveis ambientals marins i els anèl•lids es troba, tant en el seu nom com en el seu logotip.

serpola-anellides-serveis-ambientals-marins

El nom que identifica l’empresa, feminitza els anèl•lids, al ser una empresa creada per dones. De la mateixa manera, el símbol i logotip de l’empresa és la sèrpula vermella, un dels anèl•lids més vistosos i bonics de les costes catalanes. Aquest anèl•lid viu dins de tub calcificat que pot tancar amb un opercle, amb forma d’embut, de color rosa pàl•lid. Viu sobre roques o petxines, en grups de desenes d’individus, en aigües poc profundes i calmades fins a 60 metres de profunditat. S’alimenta mitjançant la filtració de l’aigua i quan l’animal es sent amenaçat replega el seu filament a dins del tub.