Hi ha marees al Mediterrani?

El passat mes de març us vam explicar com influïen els astres en els oceans, tot narrant la formació de les marees en les grans masses d’aigua del planeta. Com a continuació de la citada entrada i per les preguntes que sovint els usuaris de les nostres sessions d’esnòrquel ens feu, hem considerat oportú parlar de les marees al mar que banya les nostres costes.

Marees atlàntiques

Qui hagi anat a la costa cantàbrica s’haurà quedat bocabadat al veure com el mar s’apropava lentament cap a la seva tovallola, veient com desapareixia la platja. L’Atlàntic, al ser un oceà de gran extensió i amb una morfologia específica, mostra unes marees que poden superar els 5 metres al Cantàbric, fent-se més marcades al Regne Unit i arribant als 14 metres a punts de la costa francesa.

 

Marees al Mediterrani

A diferència de l’Atlàntic, el Mediterrani és un mar més petit i només té dues connexions amb altres mars i oceans: una artificial amb el Mar Roig (oceà Índic) a través del canal de Suez, i l’altra natural amb l’oceà Atlàntic a través de l’estret de Gibraltar. Aquestes dues característiques fan que les marees mediterrànies siguin ben modestes, entre 10 i 30 cm.

Com a curiositat, les dades entre el 1989 i el 2009 de la base de Marea Meteorològica Global (GOS, per les seves sigles en anglès) mostren que les marees de les costes mediterrànies han augmentat 1 mm a l’any.

Altres fenòmens mediterranis

De totes formes, més enllà de les marees, a les nostres costes es dona un fenomen de variació de nivell del mar força espectacular: son les conegudes minves de gener.

Es tracta d’una baixada del nivell del mar que es dona normalment cada any al mes de gener, tot i que es pot presentar durant la resta de mesos d’hivern.

Gener acostuma a ser un mes anticiclònic, és a dir, que la pressió atmosfèrica a l’entorn de la península Ibèrica assoleix valors elevats, per sobre dels 1030 hPa. El fet que la pressió atmosfèrica sigui elevada significa que el pes de l’aire sobre la superfície del mar és major, empenyen l’aigua cap avall.

La davallada en aquests casos pot oscil·lar entre els 10 i 40 cm, tot i que el valor més extrem de les minves observat a l’Estartit es va donar el 29 de gener de 1994 quan el mar es va situar 46 cm per sota del nivell normal.

Voleu tenir les marees al mòbil?

Si us ha interessat el fenomen de les marees i teniu curiositat per veure la seva evolució, podeu fer-ho des del vostre mòbil. A continuació us recomanem un seguit d’aplicacions per veure les marees:

Referències

  1. “A Catalunya també tenim marees” Néstor Gómez, El Temps (consulta 5/09/2017): http://www.ccma.cat/el-temps/a-catalunya-tambe-tenim-marees/noticia/2650423/
  2. Programa educatiu Barcelona World Race (consulta 5/09/2017): http://www.barcelonaworldrace.org/es/educacion/programa-educativo/explora/planeta-mar/mares-y-oceanos/mediterrani
  3. “La marea meteorológica del mar Mediterráneo aumenta más de un milímetro al año desde 1989” SINC, la ciencia es noticia (consulta 5/09/2017): http://www.agenciasinc.es/Noticias/La-marea-meteorologica-del-mar-Mediterraneo-aumenta-mas-de-un-milimetro-al-ano-desde-1989
  4. “Temps de la A ala Z: Minves de gener” El Temps (consulta 5/09/2017) http://www.ccma.cat/el-temps/el-temps-de-la-a-a-la-z-minves-de-gener/noticia/2627112/
  5. “Las mejores aplicacions para ver las marees” Nautia, seguros nauticos (consulta 5/09/2017): http://blog.nautia.net/las-mejores-aplicaciones-para-ver-las-mareas/