L’educació marina arriba als instituts de Barcelona a través del projecte europeu NauticInblu Europe

Anèl·lides, serveis ambientals marins, entitat experta en educació ambiental marina i ciència ciutadana, ha participat activament en el projecte europeu NauticInblu Europe, impulsat per Marevivo ETS i la MSC Foundation, per promoure la cultura oceànica. Aquesta iniciativa ha comptat amb la col·laboració d’institucions científiques i educatives de referència com l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) i diversos departaments de l’Ajuntament de Barcelona, com La Fàbrica del Sol i el Pla Comunitari de la Barceloneta.
El projecte ha involucrat 118 alumnes de tres centres educatius de la ciutat de Barcelona: l’Institut de Nàutica de Barcelona, l’Institut d’Indústria Sostenible i l’Institut Voramón. A través d’un seguit de sessions teòriques, activitats d’esnòrquel amb ciència ciutadana i tallers pràctics de sostenibilitat, l’alumnat ha pogut descobrir la biodiversitat marina, entendre els reptes ambientals dels oceans i participar activament en la seva conservació.
Un dels eixos centrals del projecte ha estat la realització d’activitats d’esnòrquel al litoral de Barcelona, combinades amb la identificació d’espècies i la pujada d’observacions a la plataforma científica MINKA, desenvolupada per l’ICM-CSIC. A més, s’han dut a terme tallers a La Fàbrica del Sol Fab Lab, on l’alumnat ha après a reconèixer diferents tipus de plàstics i ha pogut fabricar nous objectes a partir de materials reciclats.
El projecte ha finalitzat amb una jornada de presentació on els diferents grups han compartit els seus projectes creats: infografies, jocs i vídeos de sensibilització. També s’ha reconegut la seva participació amb un certificat i un trofeu elaborat de manera sostenible a l’Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol.
NauticInblu Europe representa un model d’educació transformadora que combina coneixement científic, acció local i participació ciutadana, amb l’objectiu de formar joves crítics i compromesos amb el mar. Des d’Anèl·lides, s’aposta per continuar ampliant aquest tipus de projectes per arribar a més centres educatius i barris de la ciutat.
Conclusions del projecte (per Andrea Comaposada, fundadora i directora d’Anèl·lides)
El més valuós d’aquest projecte ha estat veure com els alumnes —amb contextos i interessos molt diversos— han descobert el valor del litoral, la biodiversitat que l’habita i els grans reptes que l’amenacen. L’activitat d’esnòrquel, les sessions d’identificació i les reflexions col·lectives han generat un vincle real entre l’alumnat i l’ecosistema marí, despertant preguntes, compromís i fins i tot vocacions futures.
També vull posar en valor la gran tasca del professorat implicat, la col·laboració entre entitats i institucions, i el paper fonamental d’espais com La Fàbrica del Sol o la plataforma MINKA de l’Insitut de Ciències del Mar, que han fet possible una aproximació pràctica i crítica als problemes ambientals.
Per conèixer els resultats del projecte i consultar les observacions realitzades pels alumnes, es pot visitar el projecte a la plataforma MINKA:
🔗 https://minka-sdg.org/projects/biodiversitat-nauticinblu-2025
Més informació sobre Anèl·lides i les seves iniciatives:
🌐 https://anellides.com