Projecte per recuperar poblacions de Cavallets de mar a Catalunya

Com vam parlar al bloc “Coneixes als cavallets de mar?”, aquests són una espècie important des del punt de vista ecològic, considerat bioindicador, per la seva sensibilitat per adaptar-se a les condicions de l’entorn. A causa d’aquesta característica, juntament amb la sobrepesca, fa que sigui considerada una espècie en perill d’extinció, fent que sigui encara més necessària la seva conservació.

La manca de regulacions a molts països ha provocat una disminució significativa de les poblacions de cavallets de mar, ja que s’enfronten a múltiples amenaces. Acostumen a viure ancorats amb la seva cua de forma immòbil a altres organismes o estructures, per tant, la destrucció de l’hàbitat és un altre perill crític. Factors com la contaminació, la pesca amb tècniques destructives com la pesca d’arrossegament i el canvi climàtic contribueixen a la pèrdua d’aquests hàbitats vitals.

Figura 1. Cavallet de mar (Hippocampus guttulatus). Autora: Andrea Comaposada

Quines regulacions o propostes es duen a terme?

En aquest context, nombroses organitzacions i programes de reintroducció de cavallets de mar estan treballant per preservar-los a través de projectes per avaluar la seva distribució i necessitats ecològiques. S’han iniciat programes de cria en captivitat, que busquen reintroduir exemplars en àrees on les poblacions naturals estan a la vora de l’extinció o reforçar les poblacions existents. És important tenir en compte que la reintroducció de cavallets a la natura només serà efectiva si les amenaces que pateixen els seus hàbitats són eliminades. És per això que protegir les praderies marines i els esculls de corall, així com el desenvolupament d’estructures que imitin aquests hàbitats és clau per a la seva supervivència a llarg termini. 

El nostre projecte: Save The Seahorses

Des d’Anèl·lides, serveis ambientals marins ens unim a l’estudi i conservació dels cavallets de mar. Ho fem a través del projecte Save The Sea Horses, juntament amb Pachamama i els pescadors de les Confraries Barcelona i Badalona, l’Aquàrium de Barcelona i l’Escola del Mar de Badalona (Ajuntament de Badalona).

Figura 2. Andrea Comaposada i Elisabet Merino, dues de les impulsores del projecte, abans de fer la immersió en què es va instal·lar el biòtop per a cavallets de mar a la Platja de Sant Sebastià.

Gràcies al projecte Urbamarbio, iniciat fa 8 anys, sorgeix aquesta iniciativa de restauració atès el seguiment periòdic de la població de cavallets de mar de Barcelona l’any 2023 mitjançant censos visuals i transsectes. L’estudi va confirmar diferències en les poblacions en certes zones del litoral de Barcelona, fet que va comportar el seguiment l’any 2024 per a proposar una zona de recuperació a través de la creació d’un biòtop. Aquest, creat amb caps cedits per pescadors de la Barceloneta disposats entre si (Figura 3), es va ubicar a 6 m de profunditat, en una zona de la Platja de Sant Sebastià. 

Figura 3. Estructura del biòtop a la Platja de Sant Sebastià i instal·lació d’aquest a la Platja de Sant Sebastià de Barcelona.

El següent pas, un cop instal·lat el biòtop, és reforçar les poblacions ja existents i la reintroducció dels individus que queden atrapats a les xarxes dels pescadors professionals com a captura accidental. Gràcies a la col·laboració d’alguns vaixells de pesca artesanal de Barcelona i Badalona, estem donant una nova oportunitat a molts individus. Un cop capturats, es posaran en bidons facilitats a cada vaixell de pesca i transportats als aquaris de l’Aquàrium de Barcelona i l’Escola del Mar de Badalona per proporcionar una recuperació eficient (Figura 4). Un cop els individus es recuperen, són alliberats al seu medi natural, en zones pròximes a les d’origen. 

Figura 4. Entrega dels individus capturats accidentalment per introduir-los en aquaris per la seva recuperació, prèviament a la seva alliberació al medi natural.

La recuperació dels cavallets de mar és molt més que conservar una espècie; és un símbol de com podem revertir el dany fet als nostres mars si treballem junts i juntes, amb coneixement i respecte. Cada petit esforç compta. I tu, ja has pensat com pots formar part d’aquest canvi?

 

Bibliografia

https://ca.depeces.com/hist%C3%B2ria-dels-cavallets-de-mar.html

https://marilles.org/ca/project/emp-y-conservacion-del-caballito-de-mar

https://www.iim.csic.es/es/news-events/news/el-csic-inicia-hippodec-proyecto-sobre-la-conservacion-del-caballito-de-mar 

https://atlasanimal.com/caballito-mar/