Què és la bioluminescència?

La bioluminescència és un fenomen que consisteix en la producció de llum per certs organismes vius, la majoria marins (1).

De tots els grups d’organismes lluminosos coneguts més de quatre cinquenes parts viuen al mar. Un 76 % dels animals marins són bioluminescents, se sap que al menys 1500 espècies de peixos són bioluminescents, com taurons i peixos dimoni. Els científics descobreixen noves espècies bioluminescents freqüentment (2).

Per què es produeix?

Es produeix com ha resultat d’una reacció bioquímica en que intervé l’oxigen, l’ATP, una proteïna anomenada luciferina i un enzim anomenat luciferasa. La luciferasa és la molècula que fa que reaccioni l’oxigen i la luciferina, i al reaccionar s’emet energia produint la llum (3) (4).

Quins animals la tenen?

Els animals que tenen bioluminescència són bacteris, fitoplàncton com els dinoflagel·lats, animals com els ctenòfors, alguns peixos i calamars, algunes meduses i gambetes.

Entre els més emblemàtics figuren peixos abissopelàgics, peixos que es troben en la zona oceànica que va dels 3.000 als 6.000 de profunditat, com els lofiformes (peix llanterna). Les femelles tenen un esquer de carn brillant que atrau les preses perquè s’apropin i capturar-les més fàcilment.

Els calamars hawaians s’il·luminen amb bacteris bioluminescents que viuen en un dels seus òrgans. Així, la llum els camufla contra la llum de la lluna en la superfície i elimina la seva ombra, ocultant-se dels depredadors.

Alguns animals del fílum ctenòfors com la Nou de mar (Mnemiopsis leidyi), posseeix fotòfors, òrgans que emeten llum, dins de la seva campana que refracten la llum, produint un arc de sant Martí brillant que sorprèn els depredadors.

També hi ha el tauró més petit de món, el tauró llanterna de 15 centímetres, que s’autopromociona utilitzant fotòfors (òrgans que produeixen llum) al voltant dels seus òrgans reproductius (2).

Curiositat!

Alguns dinoflagel·lats, algues unicel·lulars que formen part del fitoplàncton, són responsables de la bioluminescència que es veu sovint a la superfície del mar que s’observa a les nits (imatge 1) (4).

bioluminiscencia-mar

Imatge 1. Platja de Hong Kong.

Per a què els hi serveix?

La bioluminescència l’utilitzen els animals marins per camuflar-se, distraure, defensar-se, comunicar-se i trobar preses.

Els dinoflagel·lats, s’il·luminen al menor contacte o quan s’agita l’aigua perquè els hi serveix per atraure al depredador del seu depredador, ja que ells són organismes molt petits incapaços de desplaçar-se amb rapidesa. Quan els petits crustacis devoren dinoflagel·lats i pertorben l’aigua aquests produeixen llum il·luminant a aquests que queden a mercè dels peixos.

Algunes criatures com la gambeta (Sergestes similis), alguns peixos i molts calamars recorren a la llum il·luminant el seu ventre de manera que es torni similar a la llum de la superfície. Això els hi permet camuflar-se. La gamba Sergestes similis, per exemple, pot dosificar la quantitat de llum que emet segons la lluminositat de l’aigua que la rodeja.

I altres com els calamars de profunditat, l’utilitzen per a poder espantar a un depredador i tenir temps per escapar d’ell. Produeixen un esclat de llum i desapareixen en la obscuritat (4) (5).

Referències

(1) CASTRO, P.; HUBER, M. (2007): Biología marina. (6ª edició). McGraw-Hill (Madrid).

(2) LANGLEY, L. ¿Cómo funciona la bioluminiscencia en la naturaleza? (05/11/2020). National Geographic. Consulta 16/04/2021. https://www.nationalgeographic.es/ animales/2019/05/como-funciona-la-bioluminiscencia-en-la-naturaleza

(3) GARCÍA, L.; LLORET, M.; MARTÍN, C.; MARTÍN, P. (2014): Luces en el mar. Colegio Maria Auxiliadora (Cádiz).

(4) RÍSQUEZ, A. Bioluminiscencia, fascinante fenómeno natural. INECOL https://www.inecol.mx/inecol/index.php/es/ct-menu-item-25/ct-menu-item-27/17-ciencia-hoy/1026-bioluminiscencia-fascinante-fenomeno-natural#:~:text=La%20bioluminiscencia%20es%20un%20proceso,reacci%C3%B3n%20qu%C3%ADmica%20que%20produce%20luz

(5) National Geographic. Bioluminiscencia (27/02/2016). Consulta 16/04/2021. https://www.nationalgeographic.com.es/ciencia/grandes-reportajes/bioluminiscencia-2_8954