Saps distingir els peixos platejats de la nostra costa?

Entra al nostre canal de Youtube i veuràs a la Càpsula 1, alguns dels de peixos platejats explicats per nosaltres mateixos. 

 

Amb el bon temps som molts els que anem a la platja i sentim curiositat per donar un cop d’ull al que amaga el mar i gaudir-ne. La diversitat de formes i colors dels fons marins és certament captivadora.

Potser el que ens crida més l’atenció a simple vista per la seva abundància i moviment siguin els peixos. Dins d’aquest grup hi ha espècies similars que,  si bé són fàcils de distingir, poden semblar les mateixes si no les coneixem.

Per això us preguntem, sabeu distingir els peixos platejats de les platges?

Si encara no els coneixeu prou bé, a continuació us deixem un petit recull de 8 espècies molt comuns a casa nostra, que poden passar unes per altres i que podem arribar a observar inclús on l’aigua no cobreix.

Especies platejades similars

 

 

 

 

 

 

Sarg (Diplodus sargus)

De forma arrodonida amb un taca negra al peduncle de la cua. Ratlles verticals primes i fosques que solen desaparèixer en els adults.  

Habita els fons rocosos,  on forma petits grups.

Morruda (Diplodus puntazzo)

La morruda s’assembla força al sarg. També té una anella fosca al peduncle de la cua i bandes verticals primes. Però a diferència d’aquest el morro és punxegut.

Habita fons rocosos i sol ser solitari.

Variada (Diplodus vulgaris)

Un dels més abundants i fàcils de distingir per la banda vertical fosca a la part superior del cap fins a mig cos i una altra al peduncle cua.

Habitualment en ambients rocosos, se sol trobar en petits grups.

Sarg imperial (Diplodus cervinus)

Fàcilment distingible per les seves bandes verticals amples força marcades i els seus llavis gruixuts. Habita principalment fons rocosos i se sol trobar de forma solitària. 

Esparrall (Diplodus annularis)

L’espècie més petita de les que us ensenyem avui. Té un anell negre al peduncle caudal, i les aletes pèlviques i part de l’anal grogues. Força típic en prats de Posidonia, també és habitual trobar-lo en fons rocosos com sol passar a les costes del Barcelonès.

Orada (Sparus aurata)

Especie amb cos oval més allargat. Té una gran taca fosca irregular darrere l’ull  i una banda daurada al front que va d’ull a ull  i de la qual rep el nom.

És solitari i es troba en tot tipus d’ambients.

Mabre (Lithognathus mormyrus) 

Forma més allargada, amb el morro prominent i recte. El cos marcat amb bandes marrons primes. Especie exclusiva dels fons sorrencs, on la podem veure escarbant a la sorra en busca d’aliment. Forma grups.

Oblada (Oblada melanura)

Cos ovalat amb tons blavosos. Amb una taca negra a la cua envoltada de blanc.

Habita a la columna d’aigua vora la costa, on el podem veure caçant activament.

 

Per què és interessant aprendre a distingir-les?

Aprendre a reconèixer aquestes vuit espècies é un bon punt d’inici per aprendre més sobre la biodiversitat de les nostres platges. Al mar hi trobareu altres espècies semblants però menys comunes que les anteriors, però que amb els punts d’identificació que hem après no confondrem amb cap de les 8. I així poc a poc podreu anar descobrint que tenim molts més peixos a la vora del que sembla!

 

Bibliografia

Guia Participativa marina del Barcelonès; Anèl·lides, serveis ambientals marins.