El passat 12 de setembre vam participar al Campus Gutenberg de Comunicació i Cultura Científica de la Universitat Pompeu Fabra.

Durant el registre de participants vam coincidir amb la nostra companya Júlia de Xatrac amb la que vam compartir el dia. A les 10:15 es va iniciar l’interessant debat sobre els rànquings i indicadors utilitzats per mesurar l’impacte de la ciència, amb un Isidro Aguillo molt crític (la paraula “boicot” va fer ressonar la sala) i uns Josep Maria Antò i Cristina Sáez molt realistes i clars. Al acabar, l’Andrea va assistir al taller organitzat pel grup creadors i gestor de l’atractiu projecte “El Mar a fons” i l’Elisabet va participar en una profitosa sessió de ciència ciutadana amb la Pilar Perla.

A l’hora de dinar vam poder intercanviar idees i opinions abans de quedar-nos perplexes amb certes distorsions entre els descobriments científics i les publicacions als mitjans de comunicació. Els riures i la sorpresa van acompanyar les grans explicacions del Miquel Carandell amb l’home d’Orce i les grans afirmacions de l’Andrés Santos-Cubedo i les seves musaranyes. L’Antonio Madridejos va defensar el gran treball dels periodistes i va transmetre la realitat amb la que es troben a un públic amb certes reticències amb el sector.

Aquestes contrarietats també es van poder constatar al laboratori de comunicació amb els medis, parlant de la relació entre científics i periodistes, on va assistir l’Elisabet mentre l’Andrea no parava d’anotar a la seva llibreta les idees que volaven a “Creació de materials educatius”. Continuant amb educació, amb “Com sortir de l’aula?” vam conèixer altres tallers i activitats científiques pels centres escolars.

Per acabar, els emprenedors Fèlix Tena, Oihana Iturbide i Evelyn Segura ens van explicar les seves experiències i, sincerament, van ser molt benvingudes davant del projecte que a Anèl·lides acabem d’encetar. I com no vam poder assistir al laboratori “ComunicaTED con Gracia”, no dubtarem en seguir-los.

Després de veure com modifiquem la nostra memòria amb Jordi Camí, vam anar a fer una birra per la ciència a la Barceloneta i vam poder xerrar tranquil·lament amb alguns membres de l’organització. També vam compartir opinions, recomanacions i projectes amb els companys d’Exponens Biology i Creatibio.