Que ès la Biomarató Marina Virtual?

La Biomarató Marina Virtual va ser l’avantsala de la Biomarató Marina 2020  organitzada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i nosaltres, Anèl·lides, Serveis Ambientals Marins.

Aquest esdeveniment va ser una reinvenció realitzada en línia a causa de la  pandèmia del (COVID-19). Tot i no poder anar a l’aigua, vam aconseguir engrescar més de 120 participants en les sessions i festes organitzades i reportar 560 observacions i 257 espècies marines i litorals de tot Catalunya.

Estem realment contentes dels resultats, i seguim amb ganes de fer la segona part en la Biomarató Marina presencial.

Com ho hem organitzat?

Aquest any la celebració de la Biomarató Marina estava prevista del 24 al 27 d’abril, per això vam voler aprofitar aquestes dates per poder celebrar la versió virtual.

L’esdeveniment va constar de tres parts, totes les sessions es van fer a través de la plataforma Zoom. En elles podia participar qualsevol persona que estigués interessada en la biodiversitat marina i litoral de la costa catalana.

Com funciona Natusfera

La primera sessió “Com funciona Natusfera” va ser el 22 d’Abril i  en Jaume Piera, Investigador titular de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i promotor de Natusfera, va fer una introducció a la plataforma de Natusfera, on va ensenyar com crear-se un perfil a la plataforma, i com penjar fotografies al projecte específic creat per l’ocasió “Biomarató Marina Virtual”

Després vam organitzar dues festes d’Identificació, la primera el 24 d’Abril i la segona el 27 d’Abril, on diversos experts parlaven de diferents grups taxonòmics i els hi mostraven al públic a través de fotografies seves, perquè ells decidissin de quina espècie es tractava o quin nom comú tenia.

Les dues festes d’identificació van estar introduïdes per la Sònia Liñan, de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC),  qui va moderar les sessions i presentar a tots els col·laboradors.

Primera Festa d’Identificació

A la primera Festa d’identificació vam obrir des d’Anèl·lides les intervencions d’espècies parlant de bavoses i gòbids, i explicant les principals diferències, com també remarcant la importància de les algues a l’ecosistema marí.  Seguidament, l’Eugeni Canals de BeOcean parlant de especies típiques de Cnidaris, diferenciant gorgònies i coralls, i centrant-se en meduses; després l’Enric Cahner de l’Ajuntament de Badalona va emfatitzar la seva presentació explicant la diferència entre sards i morrudes, i mostran peixos molt vistosos i colorits de la costa com els fadrins.

La Núria Trilla d’ Ophiuroidea va remacar en la seva presentació espècies marines típiques de la costa a poca profunditat i a més, com la morena i el corball, i finalment el Xavier Salvador, Biòleg i especialista en fotografia subaquàtica, parlant de diversitat d’espècies d’Opistobranquis i gòbids molt semblants entre sí i de com distingir-les.

Teniu ganes de veure-la? la podeu trobar al nostre Youtube:

Primera festa d’identificació: https://www.youtube.com/watch?v=kqQPIxFjNII&t=3199s

Segona Festa d’Identificació

A la segona Festa d’identificació també vam obrir les identificacions nosaltres des d’Anèl·lides, aquesta vegada parlant de peixos pelàgics, que veiem arran de la superfície de l’aigua, com el peix agulla i vam introduir l’ecosistema litoral parlant de plantes de les dunes. Entre els altres col·laboradors, va començar el Santi Escartin de Xatrac qui va remarcar la diferència entre els pops més comuns que trobem a les nostres costes, i va mostrar fotografies de les companyes de Plancton Diving, com l’espectacular Posidònia florida. Seguidament, va intervenir la Patricia Martí i Puig i Èlia Vives d’Oceanogami on van parlar de diverses especies semblants entre sí i com distingir-les, com per exemple els cogombres de mar, i també van remarcar l’ajuda de la comunitat de Natusfera en l’identificació d’espècies.

A continuació el Ricard Vila de BdSitges va donar a conèixer diferents espècies d’ocells marins i d’ecosistemes litorals, com el xatrac becllarg entre d’altres. Desprès va ser el torn del Guillermo Álvarez de FECDAS que va parlar de la importància de les espècies que podem veure prop dels ports, com bivalves; emfatitzant en la problemàtica actual de les Nares al Mediterreni i per últim va ser el torn del Marc Perlata del GROC qui va mostra diferents espècies d’opistobranquis i com identificar-les.

En totes dues festes d’identificació a la part final va ser l’estona del públic, dirigida per la Patrícia Panadero, qui està realitzant el treball final de Màster d’Oceanografiai i gestió del Medi Marí amb l’l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i Anèl·lides, on vam mostrar fotografies realitzades pels participants que es van engrescar a pujar-les a Natusfera i entre tots identificar-les.

Teniu ganes de veure-la? la podeu trobar al nostre Youtube:

Segona festa d’identificacació: https://www.youtube.com/watch?v=0seNH3vR1ZI&t=1057s

Unes festes molt enriquidores i entretingudes on vam tenir molt bona interacció del públic i ens vam quedar tots amb ganes de més.

Futures festes

És per aquest motiu, que després de l’èxit de l’esdeveniment virutal des de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i nosaltres, Anèl·lides, Serveis Ambientals Marins ens estem plantejant realitzar-ne més, amb diverses temàtiques i per diferents públics. Pròximament us desvetllarem la primera.