Taurons al mar Mediterrani i el problema del caçó

Què són els taurons?

Els taurons són uns peixos de la subclasse dels Elasmobranquis, aquests estan dins de la classe dels Condrictis que són els animals amb esquelet cartilaginós, això fa que siguin més hidrodinàmics i que tinguin més flexibilitat que els peixos ossis. Dins d’aquests també podem trobar les rajades.

Es poden alimentar des de petites larves de peixos o crustacis (p. ex Tauró balena) fins a lleons marins (p. ex. tauró blanc). La seva pell està coberta de denticles dèrmics, que són uns tipus d’escates dures que els dona aspecte aspre. Posseeixen entre 5 i 7 obertures branquials i no tenen opercle, excepte les quimeres. Pel que fa a la seva reproducció, aquestes espècies, presenten una gran diversitat, poden ser ovípars, ovovivípars o vivípars.

Es troben amenaçats?

Tot i el seu gran èxit evolutiu, moltes espècies de Condrictis estan cada cop més amenaçades d’extinció. Això és resultat de les activitats humanes que afecta el seu cicle biològic. Tenen una taxa de creixement molt baixa, ja que el seu desenvolupament és molt lent  i la seva taxa de fecunditat és molt baixa, provocant que la capacitat de recuperació davant amenaces com la sobrepesca o destrucció de l’hàbitat sigui molt petita.

Actualment, quasi el 50% de les espècies de Condrictis del Mediterrani es troben amenaçats d’extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), sobretot les espècies costaneres de gran mida i les que es troben en zones amb molta activitat pesquera prolongada.

Quins taurons trobem al Mediterrani?

Al mar Mediterrani es poden trobar moltes espècies de taurons, fins a 45 diferents. A continuació, parlarem de les més comunes.

  • Tauró bronzat (Carcharhinus brachyurus)

Viu en zones costaneres d’oceans d’aigües càlides/temperades, pot arribar a mesurar 3,3 m de llarg i pot nedar fins a profunditats de 100 m.

Figura 1. Fotografia de Thomas P. Peschak. ¿Qué especies de tiburones habitan el Mediterráneo? (2021, August 18). National Geographic.

  • Tintorera o tauró blau (Prionace glauca

Pot viure tant a la superfície del mar obert com en zones costaneres d’aigua freda. Mesura uns 2,5 m i es caracteritza pel seu cos llarg i estilitzat. 

Estan molt amenaçats per la pesca i les seves aletes s’aprofiten per a la sopa d’aleta de tauró.

Figura 2. Fotografia de Uli Kunz. ¿Qué especies de tiburones habitan el Mediterráneo? (2021, August 18). National Geographic.

  • Tauró mako o solraig (Isurus oxyrinchus)

Aquest tauró té una distribució molt ampla i habita mar endins, és poc freqüent prop de la costa. Pot  mesurar fins a 4 m i nedar a més de 70 km/h. Es troba sobreexplotat perquè la seva carn és molt valuosa econòmicament.

Figura 3. Fotografia de Mauricio Handler. ¿Qué especies de tiburones habitan el Mediterráneo? (2021, August 18). National Geographic.

  • Tauró blanc (Carcharodon carcharias)

Viu allunyat de les costes, en aigües càlides i temperades. Pot arribar a fer 6 metres de llarg i pesar fins a 1000 kg. Es caracteritza pel seu cos fusiforme i gran robustesa. Només és blanc a la part ventral, mentre que la dorsal és grisa o blavosa. Aquests colors es deuen al camuflatge.

Figura 4.  Wikipedia contributors. (n.d.). Carcharodon carcharias. Wikipedia, The Free Encyclopedia.

  • Tauró camús o tauró brau (Carcharias leucas)

Conegut com a “tiburón toro”, aquesta espècie viu en aigües cristal·lines i és dels pocs taurons que pot remuntar els estuaris per arribar a les aigües dolces. Pot fer més de 3 m de llarg i sol viure en solitari o en petits grups. 

Figura 5. Fotografía de Steve de Neef ¿Qué especies de tiburones habitan el Mediterráneo? (2021, August 18). National Geographic.

  • Tauró pelegrí (Cetorhinus maximus)

Aquesta espècie pot arribar a fer 10 m de llarg i és de moviment lent, neda amb la boca oberta per capturar el zooplàncton. És una espècie migratòria que recorre grans distàncies seguint les estacions i passa molt de temps al fons marí. Està classificat com a vulnerable per la intensa caça i poca capacitat de recuperació.

Figura 6. Wikipedia contributors. (n.d.-b). Cetorhinus maximus. Wikipedia, The Free Encyclopedia.

  • Tauró fosc (Carcharhinus obscurus) 

Conegut com a “tiburón arenero”. Neda per aigües càlides i tropicals de tot el món. És una espècie migratòria que es mou cap als pols a l’estiu i cap a l’equador a l’hivern. Pot arribar a mesurar 4,5 m de llarg. Són molt valorats en el mercat de les aletes de tauró, ja que les seves aletes són grans i contenen molts filaments interns. A més, és capturat “accidentalment” en la pesca de tonyina o peix espasa.

Figura 7.Wikipedia contributors. (n.d.-c). Cetorhinus maximus. Wikipedia, The Free Encyclopedia.

Problema del caçó

El caçó es coneix com a Galeorhinus galeus, una espècie d’aigües temperades que viu en aigües costaneres entre 20 i 400 m i pot arribar a mesurar 2 m de llarg. 

És molt comú el seu ús culinari, com per exemple a Andalusia o Canàries(on es coneix com a “Tollos”), i per aquest motiu es troba sobreexplotat i és classificat en perill crític d’extinció per la IUCN. El problema és que hi ha altres espècies de tauró, les mussoles (Mustelus mustelus), que es confonen molt amb el caçó i aquest no sempre s’etiqueta correctament, inclòs sota l’etiqueta genèrica de “caçó”.

Figura 8. Fotografia del tauró Galeorhinus galeus. Font: Wikipedia contributors. (n.d.-d). Galeorhinus galeus. Wikipedia, The Free Encyclopedia.

Figura 9. Fotografia de la musola Mustelus Mustelus. Font: Mustelus Mustelus. (2019, March 30). Peces mediterraneo; javiugt.

Figura 10. Fotografia del caçó fregit.  Font: Rojas, J. (2022, September 15). Qué es el cazón: propiedades, temporada y recetas para preparar un pescado único más allá del bienmesabe. Directoalpaladar.com; Directo al Palada

 

Bibliografia