Les estrelles de mar són equinoderms, és a dir, són animals exclusivament marins i de vida bentònica. La paraula equinoderm procedeix del grec echinos o ekhino (espines) i derma (pell), en referència a l’aspecte sovint espinós que tenen. Posseeixen simetria pentaradial secundària, un cas únic en el regne animal, i un sistema vascular aqüífer característic.

Hi ha al voltant d’unes 2000 espècies d’estrelles de mar que viuen en tots els oceans del món. Viuen  des d’hàbitats tropicals al mar profund.

Al mar Mediterrani podem trobar l’estrella espinosa (Coscinasterias tenuispina), l’estrella vermella (Echinaster sepositus), l’estrella verda (Marthasterias glacialis) i l’estrella de sorra (Astropecten spinulosus).

 

Alimentació

La forma d’alimentació d’aquests animals generalment és carnívora. Captura organismes vius com ara mol·luscs i fins i tot altres equinoderms, i també s’alimenten aprofitant-se de les restes orgàniques.

La majoria de les estrelles tenen la notable capacitat de consumir preses fora dels seus cossos, tenen discos de succió que utilitzen per mantenir i forçar l’obertura de les petxines dels mol·luscs. Quan s’ha obert una closca, les estrelles marines estenen les membranes de l’estómac per la boca, els insereix a l’obertura de la carcassa, i segrega sucs digestius que descomponen el cos del marisc en una forma que pugui ser absorbit per les membranes de l’estómac. Les estrelles marines sense discos de succió s’empassen la presa sencera i expulsen les parts que no són digeribles.

Regeneració

Les estrelles de mar tenen una extraordinària capacitat per a regenerar qualsevol part seleccionada, és a dir, poden regenerar els braços perduts o part d’ell. A més, aquests són útils si l’estrella de mar està amenaçada per un depredador, ja que pot deixar anar un braç, fugir i fer créixer un braç nou. 

A més a més, les estrelles de mar tenen la major part dels seus òrgans vitals en els seus braços. Per tant, algunes espècies fins i tot poden regenerar una estrella de mar totalment nova a partir d’un sol braç i una part del disc central de l’estrella.

Reproducció

Moltes espècies animals es reprodueixen per un sol mètode, però aquest no és el cas de les estrelles de mar, ja que es poden reproduir de dues maneres distintes:

  • Sexualment: ho fan alliberant espermatozoides i ous (anomenats gàmetes) a l’aigua. Els espermatozoides fertilitzen els gàmetes i produeixen larves de natació que, finalment, se situen al fons de l’oceà i creixen en estrelles marines adultes.
  • Asexualment: a través de la regeneració, com quan perden un braç.

Beneficis de les estrelles de mar

  • Eliminació natural del CO₂

Les estrelles de mar són essencials per a l’eliminació natural del diòxid de carboni, ja que la seva presència als boscos d’algues marrons fa que aquests biomes, que retiren fins a 20 cops més CO₂ que els boscos terrestres, siguin més resilients.

L’estrella de mar gira-sol (Pycnopodia helianthoides) és una de les més grans del món. S’alimenta d’eriçons marins, bivalves, cucs i altres espècies semblants i habita en els grans boscos d’algues laminarials que hi ha als oceans de tot el món. Els ecosistemes que formen aquestes plantes són un dels més productius que hi ha a tot el planeta i, de manera semblant als boscos terrestres, proporcionen un hàbitat a gran nombre d’espècies a més d’eliminar diòxid de carboni de l’atmosfera. Aquestes algues, però, poden arribar a ser fins a 20 cops més eficients que els arbres a l’hora de capturar-lo i emmagatzemar-lo.

Un estudi fet per la Universitat Simon Frasier, al Canadà, ha assenyalat el paper crucial que les estrelles de mar gira-sol tenen en la resiliència dels boscos de laminarials. Un dels principals aliments de les estrelles de mar gira-sol són els eriçons i, per aquest motiu, la seva presència als boscos permet controlar la densitat de població d’aquests animals que s’alimenten d’algues. Sense les estrelles de mar, els eriçons es reproduirien sense control i, llavors, devorarien boscos sencers, causant efectes previsibles per l’ecosistema marí, però també per a l’escalfament global, ja que es perdria un factor molt important per al control de la presència de diòxid de carboni a l’atmosfera.

  • Impacte positiu per als éssers humans

L’exoesquelet de l’estrella de mar conté un material antiadherent amb la capacitat de tractar les malalties humanes inflamatòries com l’artritis i la febre del fenc. El material antiadherent aconsegueix les seves propietats curatives, en repel·lir els bacteris i els virus que causen malalties en els éssers humans.

Bibliografia