Natació en aigües obertes

Què és la natació en aigües obertes?

 La natació d’aigües obertes és una disciplina de natació que consisteix a nedar en espais oberts, com ara al mar, als  llacs o rius, promovent l’esport a la natura.

Què aporta la natació?

Entre els molts dels seus beneficis, el fet de tractar-se d’una activitat a l’exterior, a l’aire lliure permet desconnectar i rebre vitamina D tan important per al desenvolupament i tonificació muscular. Alhora que gaudir d’un espai natural obert cada dia de l’any, és a dir, la natació a aigües obertes és un esport accessible a tota la població independent del seu origen, classe i recursos econòmics. Respecte al material, només el banyador, unes ulleres, una tovallola i neoprè per temporada d’hivern són necessaris, esdevenint un equipament poc car i adequat per tothom en línies generals.

Efectuar exercici físic al mar també incentiva confiança en un mateix, ja que aquesta pràctica permet superar certes pors o paradigmes imposats com és la por als taurons, als corrents, onades, etc., millorant d’aquesta manera l’autoestima, sempre sent conscients que al mar sempre s’ha de tenir respecte i prudència.

Natació com instrument d’educació ambiental

La natació en aigües obertes a més de ser una disciplina esportiva també té un vessant mediambiental que busca tornar a connectar amb la natura, la qual tan lluny podem arribar a percebre a les grans ciutats.

És molt recomanable realitzar natació per descobrir els tresors de les platges, la fauna i flora que amaguen les aigües i que sovint ignorem cada vegada que anem a les platges urbanes. Els nedadors tenen l’oportunitat de descobrir la biodiversitat que es troba en aquestes, només observant amb les ulleres mentre neden. Veure i conèixer que amaguen aquestes aigües és la manera d’estimar i voler cuidar tots aquests ecosistemes presents a la natura.

Natació com actitud minimalista i reduir la petjada ecològica

La natació a aigües obertes promociona valors ambientals per a una societat més sostenible, com ara evitar l’ús de les piscines i gimnasos que sovint requereix infraestructures importants i una neteja intensiva per sustentar les condicions sanitàries adequades, fent ús d’una gran quantitat de substàncies químiques que com tots acaben a l’oceà, així com el consum de milers de litres d’aigua anuals per omplir  i mantenir les piscines en bon estat.

Escollint realitzar l’esport setmanal al mar, s’evita l’ús de recursos i espais prescindibles, reduint la nostra petjada ecològica, aprofitant els recursos naturals sense modificar-los.

On practicar-la?

A la Costa Brava i a la Costa de Barcelona trobem un seguit d’itineraris i camins de ronda destinats a la pràctica de natació i senderisme. Els itineraris estan senyalitzats i protegits amb boies per a la seguretat dels usuaris, paral·lels a la costa.

La xarxa pública de Vies Braves ha rebut el segell de certificació Biosphere, garantia d’autenticitat i sostenibilitat més reconeguda a escala mundial.

Així que si encara no ho heu provat, ja sabeu on podeu anar a nedar sense deixar emprenta ecològica i gaudint de la magnífica biodiversitat que amaguen les nostres platges!

Més informació per treballar a l’aula

Des d’Anèl·lides, serveis ambientals marins hem dissenyat una activitat per treballar la natació d’aigües obertes a l’aula. Aquesta activitat està dedicada per cicle superior d’educació primària.

On anem a nedar? és un taller informàtic on es descobreixen tots els factors i condicionants per organitzar una nedada en aigües obertes a una de les platges de Catalunya.

 08/12/2020 Vies Braves https://www.catalunya.com/vies-braves-16-15001-541441?language=ca