Barcelona és una ciutat de contrastos, famosa per tenir platges on poder gaudir del litoral i muntanya poder aprofitar per fer senderisme.

Però son els barcelonins qui gaudeixen de les seves platges? S’aprofiten les vacances per baixar a passejar pel Passeig marítim, relaxar-se a la sorra o conèixer la biodiversitat que hi ha les aigües de la ciutat comtal? L’esnòrquel és una pràctica esportiva que permet descobrir-ho.

Un esport a l’abast de tots

L’esnòrquel es considera una pràctica d’immersió lleugera, on amb la màscara, el tub, les aletes i el neoprè es busseja a la superfície de l’aigua. Aquesta pràctica es recomanable fer-la en parella i sempre senyalitzats amb una boia.

L’atractiu principal d’aquesta experiència és l’oportunitat que dóna de conèixer la riquesa natural d’un lloc, durant molta estona i sense un equip feixuc i pràcticament amb poc esforç.

 Pràctica en família

Al ser una pràctica relativament senzilla en la que no es requereix excessiu material ni una condició física immillorable, la poden fer des dels més grans fins als més petits de la casa. Així doncs, l’esnòrquel permet gaudir d’una experiència lúdica en família.

Per relaxar fins i tot als més actius

 Per allunyar-se de la multitud de la sorra i capbussar-se sense fer soroll, l’esnòrquel permet endinsar-se al mar i observar moltes espècies invisibles fora de l’aigua.

La relaxació produïda pel silenci que es pot trobar sota l’aigua dona la sensació de ser un més a l’ecosistema marí.

Sostenible amb el medi ambient

Posar-se les ulleres i el tub permet observar espècies, sovint desconegudes a les platges. Es tracta d’un exercici essencial per conscienciar sobre la biodiversitat present al litoral i, en especial, per sensibilitzar-se sobre la responsabilitat en conservar-la. El primer pas per protegir és descobrir, ja que resulta difícil conservar allò que no es coneix.

Iniciació en la fotografia submarina

Tot i que sovint s’associa la fotografia submarina a la pràctica d’immersions amb ampolla, és possible realitzar grans fotografies durant l’esnòrquel, ja sigui de forma professional o amateur.

 Per què a Barcelona?

Existeix una forta desvinculació entre els habitants de Barcelona i les seves platges, el que fa que hi hagi un baix sentiment de pertinença pel litoral.

Les platges de Barcelona han anat canviant al llarg dels anys i, tot i haver passat per èpoques en que la qualitat de les seves aigües i sorres no era òptima, en l’actualitat gaudeixen d’un molt bon estat de salut. Es tracta de part de la ciutat i, per tant, la seva evolució i estat actual forma part de tots els barcelonins.

És cert que no es tracta del lloc amb més biodiversitat marina del planeta però cal fer un exercici de coneixement de l’entorn més proper i començar a valorar el recursos naturals que ofereix la ciutat. Per trencar estereotips, mites i mala fama creats al voltant de les platges urbanes i, sobretot, per descobrir la fauna i flora que conviu amb els ciutadans. Així doncs, un bon mitjà per descobrir la costa barcelonina, és l’esnòrquel.