Des d’Anèl·lides, el CREAC, gràcies a l’Ajuntament de Calafell, impulsor del projecte, iniciem una prova pilot, pionera a Catalunya, que té l’objectiu de salvaguardar les praderies de Posidònia del fons marí de Calafell. Tot i els esforços dedicats per institucions i entitats arreu del Mediterrani encara ningú ha aconseguit un creixement i reproducció significatiu sobre aquesta fanerògama. Utilitzarem tecnologia aquariofília aplicada a la conservació d’espècies en perill d’extinció, tot un repte!

D’on sorgeix la iniciativa de trasplantar Posidònia?

La iniciativa sorgeix dels pressupostos participatius de l’any 2022 de l’Ajuntament de Calafell. I també, gràcies a la fase 3 del projecte Posidònia Activa, projecte executat el suport de la Fundació de la Ciència i la Tecnologia en la subvenció FECYT, on des d’Anèl·lides i Arcadia es va cartografiar el fons marí de Calafell per geolocalitzar les praderies de Posidònia i garantir, així, la seva protecció. Un cop fet aquest mapatge es va detectar que la Posidònia estava molt deteriorada per causes antropogèniques, el fondeig d’embarcacions sobre posidònia o la pesca, i per això es va decidir des de l’Administració i les entitats especialitzades unir tots els esforços per restaurar la zona. A més, es va localitzar una zona idònia al límit entre Calafell i Sant Salvador per fer la recuperació d’aquesta planta.

Així doncs, des de l’Ajuntament de Calafell van donar el suport necessari per iniciar aquesta fase pilot. Per aconseguir-ho, el departament científic d’Anèl·lides, conjuntament amb el CREAC han dissenyat una instal·lació que reprodueix el fons marí i, en concret, les condicions de la zona on està ubicada aquesta praderia de Posidònia. Les instal·lacions consten de diversos aquaris, els dos principals amb una capacitat de 1.000 i 600 litres d’aigua, amb un substrat de sorra amb la granulometria controlada i malles de fibra de coco biodegradable per afavorir l’ancoratge dels feixos de Posidònia.

Figura 1. Instal·lacions del CREAC (Ajuntament de Calafell)

Com es farà tot el procés?

En aquest moment, durant els temporals d’hivern es trenquen els rizomes de la Posidònia, motiu pel qual trobem feixos de Posidònia a les nostres platges. La intenció del projecte és donar una segona oportunitat a aquests feixos acollint-los als aquaris, ja que si es quedessin a la platja no tindrien possibilitat de sobreviure. Així és com, de manera controlada,  en els aquaris s’afavoreix el seu creixement i arrelament a les malles instaurades de fibra de coco biodegradable, sempre fent un seguiment dels paràmetres físico-químics.  Per tant, si la nostra hipòtesi és correcta, un cop hagin arrelat a la malla de fibra de coco biodegradable en tres o quatre mesos, trasplantarem la Posidònia al fons marí de Calafell, amb l’objectiu final de repoblar una praderia que està desapareixent.

Per altra banda, els fruits de la planta que cauen i arriben a la platja a finals d’hivern i primavera, es recol·lectaran i s’agafaran perquè creixin als aquaris fins a 20 cm mínim.

Així és com en aquest projecte es treballaran tant amb:

  • Feixos adults de Posidònia que es trenquen pels temporals de l’hivern, es recol·lecten i es porten als aquaris a l’hivern, per posteriorment traspantar-los a la primavera 2023 al mar.
  • Llavors de Posidònia comencen a sorgir a finals d’hivern i les podem trobar a les platges fins a juny. En tot aquest període es podran recollir i portar als aquaris, fent créixer una plàntula de mínim 20 cm, que es plantarà a la tardor del 2023.

Després del temporal d’aquests dies de gener, l’equip del CREAC, l’Ajuntament de Calafell i Anèl·lides, estem recollint els exemplars que els corrents marins arrosseguen fins a les platges de Calafell i Sant Salvador, per així portar-los ràpidament als aquaris. Aquest matí ja s’han trobat els primers feixos a la platja de Calafell, gràcies a un ciutadà de Calafell, el qual ens ha informat de la presència d’aquesta fanerògama a la platja.

Figura 2. Feixos de Posidònia trobats 19 de gener 2023 a la platja de Calafell

En conclusió, creiem que aquesta iniciativa és important atès que la Posidònia és el pulmó del Mediterrani, emet proporcionalment més oxigen que la selva Amazònica, fixa el substrat i evita la regressió costanera, extreu microplàstics de l’aigua, entre molts altres avantatges que ens proporciona. Per tots aquests motius,  des del projecte actuem amb l’objectiu de protegir-les per mitigar els impactes antropogènics que pateixen, anant un pas més enllà i recuperant també aquelles que estan en mal estat.

I, com es pot col·laborar com a ciutadania?

  • Envia’ns un correu a info@anellides.com si veus la prèsencia de feixos de Posidònia a les platges, fotografia i ubicació, perquè nosaltres ho corroborem i els recollim per dur-los a les instal·lacions del CREAC.
  • Participa en la jornda divulgativa que farem per ensenyar els aquaris i explicar el projecte en concret “Pulmó del Mediterrani”
  • Segueix-nos a xarxes socials per estar ben atenta de les novetats del projecte, i de les dates per ajudar-nos a trasplantar-les, mitjançant busseig autònom, aquesta primavera i tardor al fons marí de Calafell.

 

T’apuntes a recuperar els meravellosos ecosistemes que allotja el nostre mar?