Què és el Krill?

El Krill (Euphausiacea) és un crustaci de l’ordre dels Eufásids que té aparença de gambeta (Bioenciclopedia, 2015). Són animals invertebrats amb un exoesquelet calcificat d’entre 1 i 2 cm de longitud, són d’un color rosa pàl·lid al cos i al ventre està compost per un color més opac (Johanna Moreno, 2018).

Viuen a tots els oceans, tant a mar obert, zones costaneres com a prop del gel en el cercle polar Àrtic (Johanna Moreno, 2018). Es desplacen gràcies a les corrents marines dels oceans (Johanna Moreno, 2018).

Figura 1. Krill. Font: National Geographic

Importància en la xarxa tròfica

El Krill és el principal aliment de balenes, d’alguns peixos, foques, pingüins i aus marines (Vista al mar, 2011), ja que són animals que agafen menjar en grans quantitats. El Krill es mou en grans grups, entre 1.000 i 100.000 individus per metre cúbic d’aigua (Vista al mar, 2011).

Al viure a les profunditats dels oceans i en grans quantitats d’individus  fa que durant el dia estiguin més protegits dels depredadors (Bioenciclopedia, 2015) però durant la nit quan pugen a la superfície a alimentar-se és quan aprofiten els depredadors per a caçar el Krill, (Bioenciclopedia, 2015).

 

Com afecta el canvi climàtic al krill?

Els alts nivells de temperatura en el planeta Terra estan fent que moltes zones arribin a temperatures superiors a les que haurien de ser. En el cas del krill, la major població està situada a l’Antàrtida i el krill jove té l’hàbitat al gel (Museu de Ciències Naturals de Barcelona, 2013). Aquest augment de la temperatura fa que l’hàbitat d’aquestes espècies vagi disminuint a mesura que van pujant les temperatures (Museu de Ciències Naturals de Barcelona, 2013) i també afecta en la disminució del seu aliment, el fitoplàncton, que es troba a la superfície del gel marí (Johanna Moreno, 2018). D’altra banda, com es queden sense el seu hàbitat, els depredadors del krill tenen més facilitat per caçar-los  (Museu de Ciències Naturals de Barcelona, 2013).

 

Com repercuteix el krill en el planeta?

El krill és un dels principals aliments per als depredadors marins (pingüins, foques, balenes, peixos, lleons marins). Sense la seva existència no tindrien la suficient quantitat d’aliment i haurien de canviar els hàbits d’alimentació per tal d’adaptar-se (CCAMLR, 2015).

Figura 2. Gran quantitat de krill sent ingerit pels seus depredadors. Fuente: Mundo Geo

Quan el krill es troba en profunditat (durant el dia) capta el carboni i el reté allà mantenint-lo fora de l’atmosfera. Per tant, ajuda a fer que les concentracions de carboni a l’atmosfera siguin menors (Greenpeace, 2018).

A causa del canvi climàtic, com el seu hàbitat va disminuint, el krill ha de desplaçar-se cap a una altra banda per poder refugiar-se. El problema és que viuen en zones fredes i cada vegada les temperatures seran superiors. Per tant, tindran dificultats per sobreviure en aquestes zones, que cada vegada representen una extensió menor (Museu de Ciències Naturals de Barcelona, 2013). Un altre problema associat al krill és en relació amb els seus depredadors, ja que com es queden sense un hàbitat i no saben on anar són una presa més fàcil (Museu de Ciències Naturals de Barcelona, 2013).

 

Bibliografia: