Les espècies exòtiques invasores són aquelles espècies que han estat introduïdes de manera natural, accidental o intencionada en un medi que no és el seu. A més, després de cert temps aconsegueixen adaptar-se, establir-se, reproduir-se i dispersar-se fins a colonitzar l’entorn, formar noves poblacions i causar impactes a la biodiversitat, la salut o l’economia.

A la Mediterrània hi ha molts tipus d’espècies invasores, entre les quals destaquem

  • Cranc blau (Callinectes sapidus): Presenta cinc parells de potes; el seu cos està cobert per un exoesquelet de color verd fosc. En els mascles, les potes tenen un color gris-blavós, i és aquesta característica la que els ha donat el nom comú de cranc blau. No obstant això, en les femelles les puntes de les potes són de tonalitat vermellós-ataronjat.

És nadiu de la costa occidental de l’oceà Atlàntic, del Cap de Cod. Són espècimens actius i voraços. La seva dieta està basada en crustacis, peixos, gran varietat de mol·luscs i algues; accepten sense problemes carronya. Es desconeix el mecanisme concret pel que va arribar a la Mediterrània occidental, però el més probable és que hi arribés per dispersió larvària a partir de les poblacions assentades a la Mediterrània oriental i central des de fa dècades. Després d’un primer assentament fallit al Mar Menor l’any 2003, l’espècie no es va tornar a trobar fins el 2017 al Delta de l’Ebre, zona on s’hi ha establert completament.

La principal problemàtica que ens produeix aquesta espècie és la depredació d’altres com el cranc verd (Carcinus maenas) o els musclos, navalles i cloïsses, que són la base econòmica dels aqüicultors de la zona. 

  • Lophocladia lallemandii i Caulerpa cylindracea: Lophocladia lallemandii és una alga vermella filamentosa de fins a 15 cm d’alçada. Sol aparèixer com una mata de filaments vermells, rosats o blanquinosos entrellaçats entre si o amb altres algues. Eixos i branques segmentats (de gairebé igual alt que ample). S’assenta en tota mena de substrats, encara que habitualment és epífita d’altres algues, fanerògames i invertebrats. Aquesta alga és originària del Mar Rojo i la zona Índic-Pacífica. 

Caulerpa cylindracea és una alga de color verd clar de petit port. Pot habitar un ampli ventall de fons: rocosos, tous, vegetals, de gorgònies, contaminades o no, des de la intermareal fins a 70 m. Es distribueix preferentment entre els 0 i els 50 m. És d’origen australià, concretament del sud-oest d’Austràlia, de la regió entre Perth i Hopetoun.

Aquestes dues espècies d’algues són invasores del nostre pulmó de la Mediterrània; Posidònia oceanica. L’augment de la temperatura de la Mediterrània i de nutrients procedents d’aigües depurades entre altres coses, afavoreixen la reproducció d’espècies típiques d’altres climes.

Com evitar o disminuir l’impacte de les espècies invasores?

  • Legislació per prohibir les importacions d’espècies exòtiques.
  • Prevenció amb més vigilància sobre les vies d’accés.
  • Detecció i resposta ràpida per evitar que una espècie introduïda pugui establir-se.
  • Eliminar les espècies invasores que hagin aconseguit expandir-se.
  • Control de les plagues en aquells casos on l’eradicació no sigui possible.

Bibliografia