Molts de nosaltres mengem peix amb freqüència, potser més de tres vegades a la setmana. Però som conscients si estem fent un bon consum? Hi ha moltes maneres d’assegurar-ho, com per exemple, menjant peix de temporada, de proximitat, comprant peix capturat amb mètodes de pesca que respectin l’entorn marí i respectant les mides mínimes dels peixos i marisc. En aquesta entrada parlarem de les talles mínimes de captura dels peixos i el perquè de la seva importància.

La talla mínima de captura és la mida en la qual un peix ja pot ser pescat, i, per tant, consumit. Aquesta està reglada per les diferents normatives publicades per la Unió Europea, el Govern Central (estableix el Reial Decret 1615/2005, de 30 de desembre, relatiu a les mesures de gestió per a l’explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani) i la Generalitat de Catalunya. Cada peix té una talla mínima diferent, i gràcies a ella podem determinar que ja no és immadur, és a dir, que té la capacitat reproductora desenvolupada.

Què passa si pesquem peixos per sota de la seva talla mínima? Si en un calador, pesquem peix immadur, l’any següent el nombre de peixos que podrien ser pescats serà inferior, degut a que no s’ha deixat el temps necessari perquè aquest peix creixi i es reprodueixi. D’aquesta forma, si es repeteix l’acció cada any, les poblacions dels caladors s’exhauriran. Una mala gestió de la pesca porta a la sobrepesca, al capturar un gran nombre de peixos abans de poder tenir descendència.

Amb tot això, volem donar importància a tots els processos, al ser de rellevant importància, tant la regulació en pesca com en la pesca, tant a la compra com en el consum, tots els implicats som responsables.

Mengem bé, per viure millor.

Per més informació, us deixem la guia de talles mínimes de peix i marisc del Mediterrani de la Generalitat de Catalunya.

Guia de talles mínimes de peix i marisc del Mediterrani.