El fitoplàncton comprèn un conjunt molt divers de microorganismes fotosintètics, majoritàriament unicel·lulars, que viuen a la columna d’aigua. En podem trobar al mar i oceans, però tot i que se’n parli menys és també molt abundant en masses d’aigua dolça com són rius, llacs i estanys.

En tractar-se d’organismes que obtenen el seu aliment a través de la fotosíntesi, estan limitats a viure des de la superfície fins a profunditats on arribi la llum solar en prou quantitat.

És de vital importància tant per als ecosistemes aquàtics (especialment els marins) com per la salut ambiental del nostre planeta en l’àmbit global.És la base de la cadena tròfica als oceans. En són els productors primaris, és a dir converteixen l’energia solar i els nutrients en carbohidrats. Organismes filtradors i larves el consumeixen, convertint-se alhora en aliment per organismes depredadors més grans. Per tant, sense aquesta base, la major part de la vida al mar no seria possible.

La seva importància però, no es limita a ser aliment, la seva abundància, el seu creixement ràpid i la gran superfície d’aigua que hi ha al nostre planeta, fan que siguin un embornal de carboni. És a dir absorbeixen grans quantitats de CO2 (contribuint a frenar el canvi climàtic) i alliberen una quantitat d’oxigen molt superior. I, malgrat ser organismes microscòpics, la seva contribució a oxigenar el planeta no és pas petita. N’alliberen el 50% del total.

Tractant-se el fitoplàncton d’un recurs crític per al nostre planeta cal dedicar-hi recursos en investigació per ampliar el seu coneixement i treballar en la seva conservació. En els darrers anys els científics calculen que se n’ha reduït la seva abundància en un 40% a causa de l’escalfament global, entre altres factors. Si aquesta tendència contínua pot comportar efectes dramàtics.

Bibliografia