Per cada 6 llaunes o ampolles de plàstic que reciclem contrarestem la contaminació de 10 minuts del tub d’escapament d’un vehicle (1)

El passat 17 de maig va a ser el dia Mundial del reciclatge, dia que es celebra des del 2005, per tal de conscienciar a la població de la importància del tractament de residus per a la protecció del medi ambient. En commemoració a aquesta assenyalada data volem dedicar la següent entrada a explicar laimportància del reciclatge i mostrar de manera fàcil el reciclatge per tothom, com també els impactes que produeix i com ser més sostenibles.

Reciclem, més i millor

El reciclatge comença a cada casa, separant els envasos i un cop als contenidors dipositant-los en els correctes. Però com sabem si ho estem fent bé? Tothom té molts dubtes al respecte

Tot envàs al groc

Els envasos metàl·lics, els envasos de plàstics i els tetra-bricks al groc.

Però que entenem per envasos metàl·lics? Llaunes de begudes i de conserves, safates d’alumini, aerosols i taps de metall de qualsevol pot o ampolla. I pels envasos de plàstic? Ampolles d’aigua, refrescos i llets, de productes de neteja, gels de bany, colònies i xampús; bosses de congelats; terrines de mantega i iogurts; safates de porexpan,  embolcalls de plàstic, bosses d’aperitius i de llaminadures i les bosses de plàstic.

El blau és igual a cartró

Al contenidor blau s’han de llençar cartró, així com tot tipus de paper.

Els  cartrons més freqüents solen ser de capses de galetes, de cereals, de productes congelats, caixes de sabates, oueres de cartró, etc. Pel que fa al paper en general, els més freqüents són els diaris, llibres, revistes i  bosses de paper (és interessant reutilitzar les bosses de paper per ficar els cartrons i portar-ho tot junt al contenidor blau, ja que així se li dona un altre ús a la bossa).

El verd, vidre on ets?

Al contenidor verd es pot dipositar qualsevol ampolla de vidre, els pots de cosmètica i de colònia i també els pots de melmelades i conserves. Cal recordar que per facilitar el reciclatges d¡aquests productes, s’ha de treure el tap dels envasos (el qual va al groc) abans de llençar-los al contenidor verd.

Cal mencionar, però, que hi ha bastants productes que ens poden portar a una confusió, ja que sembla que s’hagin de llençar al contenidor verd, i no és així. Els més freqüents són les bombetes, els tubs fluorescents, la porcellana, la ceràmica, el vidre de finestres o miralls, gots i copes de cristall.

L’orgànic, és el marró

Al contenidor marró els residus biodegradables i les deixalles orgàniques.

S’entén per residus biodegradables closques i peles de fruita, restes de carn, peix i verdura, cafè, restes d’infusions, etc. Pel que fa a les deixalles orgàniques, ens referim a papers i cartrons tacats de greix o oli, petites restes vegetals de flors i fulles taps de suro i serradures.

La resta al gris

Tots els altres residus que no siguin envasos i que no tinguin cap sistema especial de recollida s’hauran de llençar al rebuig o resta, al contenidor gris. Els articles més freqüents que es llencen a aquesta fracció són els bolquers, paelles velles, restes de vaixelles o coberts, joguines espatllades o trencades, miralls trencats, objectes de plàstic o metall que no siguin envasos, etc.

En l’estat d’alarma que estem vivint actualment, volem transmetre la nostre preocupació en l’elevat nombre de residus d’un sol ús generats. Tots aquests residus mascaretes i guants d’un sol ús s’han de llençar al contenidor gris. Però cal ser conscients de reutilitzar-los al màxim possible, buscar alternatives d’objectes més sostenibles i tenir present que el millor residu és el que no és genera.

Per acabar, ens agradaria donar alguns consells per aconseguir un correcte reciclatge (2):

  • És interessant comprar productes que siguin respectuosos amb el medi ambient.
  • Fes del reciclatge un joc. Els més petits poden aprendre a reciclar divertint-se.
  • Reutilitza les bosses de plàstic tants cops com sigui possible, i al final del seu ús, utilitzar-les per a ficar envasos de plàstic i llença-les al contenidor groc.
  • Per a que el reciclatge sigui més efectiu, buida els envasos abans de portar-los al contenidor.

Referències

(1) Guia per reciclar més i millor. Ecoembes. El poder de la col·laboració. file:///C:/Users/pc/Downloads/guia-amb-contenidor-recollida-selectiva-materia-organica.pdf

(2) 10 consejos para reciclar de forma correcta https://www.diarioinformacion.com/empresas-en-alicante/2018/05/17/10-consejos-reciclar-forma-correcta/2021549.html