El surf és un esport nàutic, recreatiu i Olímpic que necessita la naturalesa del mar i del medi ambient per poder realitzar-se, poques activitats esportives tenen una relació tan estreta amb la natura com el surf. Els primers a practicar-ho eren pescadors i se situen a la Polinèsia tres mil anys enrere, els quals van descobrir que tornar a la platja en una taula de fusta amb la presa en mà era una manera molt ràpida i eficaç de tornar a costa.

Avui dia pels surfistes, els mars i oceans formen part de les seves vides, el surf depèn bàsicament de factors naturals, implica una filosofia de vida en la qual el centre és el respecte per la natura i el mar. El surf depèn de factors naturals com són el vent, els corrents i la línia costanera, pero per la intervenció de l’home, per la fabricació d’infraestructures part del relleu costaner s’ha vist modificat i les onades en les que es podia surfejar també. Per aquestes causes, s’han format organitzacions surfistes que defensen el mar i la costa. És el cas de la primera organització ecologista surfista formada al 1961, “Save Our Surf”, la qual va permetre conservar la línia costanera de diversos projectes que es volien dur a terme a les costes de Hawaii, els quals haguessin destruït grans àrees d’esculls de coralls afectant les onades que allà es podien surfejar. Acció que es va aconseguir gràcies a múltiples manifestacions, neteges de platja i divulgant els riscos i perills que aquest projectes aportarien a Hawaii. De la mateixa manera, el treball d’aquesta organització va ser fonamental per a l’aprovació de la primera legislació destinada a protegir les costes.

La realitat és que el moviment surfista és ampli i implicat amb la natura, actualment existeixen al voltant de 40 milions de surfistes a tot el món, una gran comunitat que representa un important i potencial grup d’influència i d’acció social pels mars i oceans.

Com pot afectar el canvi climàtic al surf?

D’ençà que l’any 2001 es va exposar el 3r informe d’Avaluació del Grup Intergovernamental d’experts sobre el Canvi Climàtic on es mostraven evidencies dels impactes de les activitats de l’esser humà que estaven alterant els ecosistemes de totes les parts del món, molts col·lectius, entre ells el col·lectiu dels Surfistes van prendre consciencia del greu problema al que ens exposem tots els colectius.

El canvi climàtic té com a conseqüència un augment de temperatura, l’acidificació de l’oceà i augment del volum de l’aigua, d’entre altres, provocant marees més altes, les quals afectarien a canviar els punts de surf actual, ja que les onades adequades per surfejar sorgeixen de quan el mar durant les marees baixes topen amb fons de pedra o/i corall. Per altra banda l’acidificació i augment de temperatura també suposarà un efecte important pels coralls, esculls que avui dia generen els millors punts d’onades per surfejar. Pel que es pot dir que el surf depèn de la salut dels nostres oceans i costes.

Problemàtica ambiental

El col·lectiu dels surfistes està sensibilitzat amb els problemes mediambientals, especialment amb aquells que afecten el mar. Tot i això, el surf pot produir un impacte ambiental i deixar certa emprenta ecològica, pel fet que:

  • Les taules de surf que s’utilitzen estan fabricades amb materials tòxics i resines sintètiques que contaminen les aigües.
  • Els vestits de neoprè estan fabricats amb un material que es derivat del petroli i conté un plàstics realment perjudicil pel mar, el PVC, material contaminant. Milers de partícules d’aquest producte tòxic són alliberades al mar anualment per trencaments del vestit i desgast.
  • Els materials utilitzats per la fabricació dels protectors solars perjudiquen greument als organismes del fons del medi marí. A més a més, les cremes solars alliberen olis als oceans i mars.
  • Igual que les cremes solars, les ceres també contaminen els nostres mars i oceans alliberant olis i altres productes tòxics en el medi.
  • Depenent de la força de les onades o dels corrents moltes corretges de subjecció de turmell (lash surf) també acaben al mar, contaminant les aigües i alliberant microplàstics en elles.

Alternativa sostenible per el surf del segle XXI

Els inicis del surf, ara fa uns tres mil anys, va començar d’una manera sostenible i respectuosa amb l’oceà, mitjançant taules de fusta. Actualment seria possible practicar aquest esport de la mateixa manera que es feia als seus orígens, sense deixar petjada ecològica, però afegint les millores i comoditats que aquest ha anat patint?

El cert és que cada vegada més persones i empreses implicades amb aquest esport està buscant alternatives sostenibles, a continuació s’exposen algunes idees que es podrien valorar per practicar el Surf.

  • Existeixen alternatives a les taules de poliuretà i fibra de vidre com les taules de fusta, bambú o suro.

Marques com VANNA o FIREWIRE, entre altres, fabriquen taules més sostenibles i estan compromeses amb el medi marí.

  • Marques de roba com “Patagonia” han aconseguit fer vestits de surf sense neoprè a base de gomes vegetals, un model més sostenible i ecològic.
  • Existeixen marques de cremes solars conscienciades amb els problemes mediambientals existents que han llençat al mercat productes lliures d’ingredients nocius. Entre aquestes marques trobem “Eco Cosmetics” on tots els seus ingredients són d’origen natural i ecològic.
  • Es poden utilitzar ceres amb parafines naturals o fetes a casa a base de cera d’abelles, oli de coco i resina d’arbre. Una empresa compromesa amb el medi ambient i que fa parafines amb ingredients naturals és l’empresa francesa “Green Fix Wax”, que utilitza ingredients 100% renovables i d’origen natural.
  • Hi ha alternatives a les corretges de turmell habituals, l’empresa “Eco Lash” fabrica corretges amb materials sostenibles i reciclats que redueixen al mínim la petjada de carboni al nostre planeta.

Sempre es recomanable practicar esport i més encara si té un contacte tant estret amb la natura com el té el surf, 100% recomanable!

Referències

26/01/2021 Los efectos del surf en la contaminación marina y ambiental https://tambaleaclothing.com/huella-ecologica/efectos-surf-contaminacion-marina-ambiental/

06/01/2021 Surf y medioambiente http://oceanosurfmuseo.org/surf-y-medioambiente/?lang=es

06/01/2021 Historia del surf https://www.holdsurf.es/historia-y-origen-del-surf/