El projecte de ciència ciutadana Urbamar realitzat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que pretén observar i registrar la biodiversitat marina urbana, ha finalitzat el mostreig al mar.

Per a començar, us volem donar les gràcies per la participació de totes i tots els voluntaris, hem gaudit de cada mostreig  i els resultats han estat meravellosos. En aquesta entrada aprofitarem per a fer-vos una anàlisi preliminar  de la participació del projecte.

Gràcies a les enquestes de percepció que s’han repartit entre els participants les últimes setmanes hem pogut observar el canvi d’impressió dels ciutadans abans i després de les sessions d’esnòrquel i submarinisme respecte a la biodiversitat marina urbana present a la nostra costa.

A continuació, es pot visualitzar el gràfic amb les respostes dels participants sobre “Que en penses de la biodiversitat d’organismes vius a les platges de Barcelona després de participar en el projecte Urbamar?”

biodiversitat-marina-platges-de-barcelona

Els objectius s’ha complert, ja que la majoria dels participants, més d’un 76% dels enquestats, han contestat que hi ha més biodiversitat de la que s’esperava. Mentre que els enquestats restants, han contestat que hi havia la mateixa que s’esperaven, veient així com la resposta de que hi ha menys biodiversitat de l’esperada no ha sorgit per cap dels enquestats.

Així mateix, a partir de les enquestes podem concloure que els ciutadans voluntaris han observat molta biodiversitat superant les seves expectatives sobre la fauna i flora del litoral. Durant el projecte, s’han mostrejat totes les platges de Barcelona, Sant Adrià del Besós i Badalona, obtenint molt bones fotografies de totes les espècies presents en aquestes.

Una altra dada important es pot veure en la resposta de les dues preguntes següents:

1. Sabies que era la ciència ciutadana abans de participar a Urbamar?        2. Creus que és important que com a ciutadans ens impliquem en projectes de recerca? 

si-implicacion-ciencia-ciudMés del 42% dels participants abans de col·laborar en Urbamar no coneixia què era la ciència ciutadana i posteriorment ho veuen com una eina indispensable per l’avenç de la ciència i la divulgació ambiental marina, per tal de conèixer més el medi i ajudar en la seva conservació.

Pel que respecte a la participació de la ciutadania en el projecte, pensem que els resultats han estat molt satisfactòris, tenint en compte les limitacions i adaptacions que hem hagut d’adoptar a causa de la Covid-19. En total han participat 79 ciutadans, 37 dels quals homes i 42 dones, exclusivament en els mostrejos d’aigua. Com també,  8 casals de joves, amb un total de 57 membres, en els mostrejos d’aigua de casals. Pel que el total de participants ha estat de 136 ciutadans i ciutadanes que han entrat a l’aigua amb nosaltres de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

És important esmentar que en cada platja s’ha fet més d’un esnòrquel o immersió, per tant més d’una rèplica, sota una metodologia de ciència ciutadana, senzilla i de mostreig visual a través de fotografia subaquàtica, per a així contrastar els resultats dels diversos dies.

A continuació, exposem un gràfic amb els participants totals que han assistit per platja:

platges-urbamar-participacio

D’aquesta manera es poden veure les platges amb més afluència, a causa del dia de la setmana en què es va realitzar el mostreig, o bé per la tipologia de platja en el qual van preferir realitzar l’activitat. Això demostra, la gran participació dels ciutadans i ciutadanes en el projecte i les ganes de conèixer d’aprop el medi marí del Barcelonès.

Per acabar, i amb molta il·lusió, volem aprofitar el comunicat per a informar-vos que el dia 29 d’octubre a les 18:00h es celebra el quart aniversari d’Anèl·lides, serveis ambientals marins, en format online, i esteu tots/es convidats/es.

aniversari-anellides

En la festa d’aniversari podreu gaudir de jocs online i diferents activitats, una d’elles serà la votació de les millors fotografies realitzades en el projecte Urbamar. Amb les 11 fotografies més votades realitzarem el calendari 2021 d’Anèl·lides, Serveis ambientals Marins, que estarà a la venda i  disponible a partir del 10 de novembre del 2020.

Per què 11 fotografies si l’any té 12 mesos? Perquè farem un concurs per a triar l’última fotografia del calendari. Per participar haureu d’enviar fotografies personals de l’àrea litoral metropolitana i de totes aquestes triarem la millor formant part del calendari. De manera que obrim la veda perquè envieu per email a info@anellides.com les vostres millors fotografies relacionades amb el litoral metropolità i la millor serà la seleccionada.

De la mateixa manera us volem recordar que gràcies al projecte d’Urbamar a la primavera de 2021 podrem gaudir de l’exposició fotogràfica, el pòster i de la guia marina subaquàtica realitzada amb les fotografies de tots vosaltres/as.

Moltíssimes gràcies per fer aquest projecte possible!