Ciència ciutadana als barris pren força a la Barceloneta dissabte 6 de maig.

Veïns i veïnes i entitats del barri es trobaran a la platja, davant el Centre de la Platja, per fer un gran mostreig de microplàstics.

De la mà dels investigadors del projecte Observadors del Mar, es recolliran i s’analitzaran mostres que contribuiran a conèixer i denunciar la contaminació per macro i microplástics a les costes de tot el món i, en particular, de la Barceloneta.

Els plàstics: una preocupació pel medi marí

Actualment, més del 60% dels residus que s’acumulen als oceans i a les costes del planeta són plàstics, aquests són un viatger permanent en els nostres mars. La radiació solar, la fricció de les onades i el fregament amb el fons marí sobre els plàstics, són la causa de la generació de milers de partícules de microplàstic.

Com afecta a la vida i a la salut humana?

Els elements plàstics flotant a la deriva són un autèntica trampa per molts organismes marins que hi queden atrapats o els confonen amb aliment. Les partícules de microplàstic que hi ha a l’aigua
també poden ser ingerides o quedar atrapades en les brànquies de gran quantitat d’animals marins, entrant a formar part de la cadena tròfica. La ingesta d’aquests animals pot afectar directament
sobre la salut humana.

Què podem fer nosaltres?

• Podem anar a comprar amb bossa de roba o reutilitzable,
• Evitem els aliments envasats i escollim comprarlos a granel,
• Escollim ampolles de vidre per beure líquids a casa i portem cantimplores d’excursió,
• Utilitzem embolcalls reutilitzables pels entrepans de l’esmorzar.
• Utilitzem productes cosmètics que no portin microplàstics en la seva composició.
• I, també, podem participar col·laborar amb els científics, recollint mostres de plàstics al mar i a la platja de la Barceloneta.

Projecte Plàstic 0 d’Observadors del Mar

Observadors del Mar és una plataforma web de ciència ciutadana en la que qualsevol persona pot col·laborar en la recerca marina aportant les seves observacions i experiència sobre fenòmens i canvis que ocorren en el mar. Plàstic 0 és uns dels projectes d’aquest plataforma, el seu objectiu és conèixer i denunciar la contaminació per macro i microplástics a les costes de tot el món. En aquest projecte estan implicats els veïns i escoles de la Barceloneta, formant part d’una xarxa d’observatoris a la Mediterrània i a nivell global.

http://www.observadoresdelmar.es/

Quan

  • Dissabte 6 de maig a les 11 h

On

  • Al Centre de la platja

Edat recomanable

  • Públic adult i familiar
La-barceloneta-diu-plastics-0