Amb la finalitat de poder assolir el nostre objectiu principal, a Anèl·lides, serveis ambientals marins dividim el nostre servei en diversos programes:
Educació
Educació
Els oceans, a dia d’avui, continuen sent un espai desconegut i llunyà. Actualment existeix un gran esforç científic centrat en l’estudi del mar i es troba en constant desenvolupament. Mostrar el coneixement de forma pròxima, educativa i lúdica és el segell diferencial d’Anèl·lides, serveis ambientals marins, adaptant-lo a les necessitats dels nostres usuaris.
El servei d’Educamar presenta el coneixement intrínsec d’aquest medi, des d’una visió sostenible i respectuosa. A través d’activitats originals s’ofereix un complement a l’aprenentatge realitzat per nens, nenes i joves en els centres educatius i es dona un valor afegit als coneixements dels adults amb sortides educatives.
Com també, oferim continguts dirigits a un públic adult per capacitar-lo en temàtica marina especialitzada i oferir les eines i recursos necessaris per assessorar als centres educatius i treballs finals especialitzats sobre el mar.
Tallers per a centres educatius
Les activitats educatives s’adapten als continguts que es treballen a cada curs
Descoberta de la platja
És una activitat exterior d’experimentació del medi marí. Es realitza un joc experimental perquè els infants investiguin i descobreixin les característiques dels elements d’una platja (sorra i aigua). A més es realitzarà un toca-toca per descobrir els organismes presents i una prova d’experimentació per veure quina part artificial hi podem trobar. En aquesta activitat s’aconsegueix que els alumnes aprenguin sobre les platges i respectin i tinguin cura del medi i del seu entorn.
Objectius
- Observar i identificar els diferents elements de l’entorn: materials, objectes, animals, plantes i paisatges
- Respecte pels elements de l’entorn natural i social i participar en actuacions per a la conservació del medi
- Utilitzar instruments d’observació directa i indirecta per a la realització d’exploracions i d’experiències
- Participar en la cura i manteniment dels objectes i espais col·lectius
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
El viatge d’en Robert
El viatge d’en Robert és una activitat de coneixement del medi marí i de sensibilització on els alumnes son partícips d’un recorregut pels diferents paisatges marins i els animals que viuen en ells.
Gràcies a la narració d’un conte protagonitzat per un cuc de foc anomenat Robert, que és troba sol perquè no té amics allà on viu. Empren el seu viatge cap als diferents paisatges marins per conèixer el comportament dels animals dels diferents paisatges, les seves formes i característiques, la seva alimentació, el lloc on viuen i com es relacionen amb els altres animals.
Objectius
- Identificar els diferents elements de l’entorn: materials, objectes, animals, plantes i paisatges
- Escoltar i comprendre narracions, contes, cançons i llegendes com a font de plaer i d’aprenentatge
- Observar característiques i comportaments d’alguns animals i plantes en contextos diversos: com són, com s’alimenten, on viuen i com es relacionen
- Exercitar les destreses manuals
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
El conte del mar
A través de la narració de conte marí els infants s'aproximin a la temàtica marina. Viatjarem per diversos paisatges marins, coneixent pel camí als animals i plantes que hi viuen allà.
Objectius
- Escoltar contes com a font de plaer i d’aprenentatge
- Augmentar el coneixem sobre el mar
- Conèixer els animals i plantes que viuen al mar
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Un mar ple d’emocions
Amb aquest conte farem un viatge al fons del mar, i també a l’univers de les nostres emocions. Diferents personatges marins ens acompanyaran i ensenyaran com viuen i quines són les seves fortaleses i dificultats, al temps que aprenem jocs i recursos per conèixer i gestionar les nostres emocions més universals: alegria, ràbia, por, tristor.... Teatre, joc simbòlic, relaxacions, jocs sensorials i corporals, o mindfulness són algunes de les dinàmiques que aprendrem de la mà d’aquests personatges.
Objectius
- Conèixer les característiques i forma de vida d’alguns animals marins.
- Fomentar el respecte de la biodiverditat i sensibilitzar sobre diferents problemàtiques marines
- Identificar les principals emocions i entendre la seva funció
- Adquirir recursos per gestionar les nostres emocions
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
La patrona Lola
L’obra de teatre representa el viatge en veler de la Lola per visitar els seus avis a Menorca permet observar als alumnes com es pot fer front a diverses situacions de dificultat amb optimisme, iniciativa i esforç, sense por de mostrar els seus sentiments i emocions.
L’escenografia que acompanya el text estimula l’observació de l’entorn per tal d’identificar els diferents objectes que poden ajudar a la protagonista.
Objectius
- Identificar les emocions bàsiques i associació amb les seves causes i conseqüències
- Ordenar temporalment fets i activitats de la vida quotidiana
- Observar els elements de l’entorn
- Identificar els fenòmens naturals i figures tridimensionals
- Respectar els elements de l’entorn natural
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Experimentem amb microplàstics
Els/les alumnes son partícips de la importància que té cuidar el mar i de la quantitat de plàstics que acaben en ell. Gràcies a dos tallers experimentals, en el primer coneixen com es troben a la columna d’aigua, i en el segon a separar-los a la sorra i aprendre els tipus de Microplàstics i Mesoplàstics que existeixen.
Objectius
- Adoptar comportaments que afavoreixen el medi natural.
- Tenir consciència del valor del treball col·lectiu
- Desenvolupar iniciativa personal, sentit crític, curiositat i interès
- Sensibilitzar sobre les problemàtiques marines actuals a les platges més properes
- Ser conscients del problema dels plàstics per tal de trobar solucions
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Plàstics al mar
En aquesta activitat es pretén sensibilitzar als alumnes sobre la importància de respectar els mars i oceans. Ho fem amb un suport audiovisual on són els mateixos alumnes participants van donant resposta a algunes qüestions sobre el problema dels residus marins. D'aquesta manera s'incentiva la participació i reflexió, donant peu a un espai de debat sobre la conservació dels ecosistemes marins.
A més aquesta activitat consta d'una segona part, consisteix en taller creatiu, on l'alumne farà una tortuga o medusa amb materials reciclats. Amb això es busca fer una reflexió final on s'expliquen conceptes com les 3R (reciclar, reutilitzar i reduir) o es donen alternatives a l'ús de plàstic.
Objectius
- Seleccionar i valorar la informació rebuda a través dels mitjans audiovisuals
- Ser capaç de prendre compromís responsable amb l’entorn
- Tenir consciència del valor del treball individual
- Iniciar-se en la construcció de propostes visuals i expressions artístiques
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Els sentits de la platja
Activitat exterior de coneixement i experimentació del medi litoral. Es tracta d’un taller sensorial on descobrim l'ecosistema marí a través dels 5 sentits. Potenciarem cadascun els sentis per aprendre sobre les característiques de la platja. S’introdueixen conceptes com: ¿per què l'aigua del mar és salada?, els diferents colors,formes i textures que trobem a la sorra, com sona o quin olor te una platja.
Objectius
- Comprendre tot tipus de missatges orals en diferents contextos i en qualsevol dels escenaris possibles
- Observar elements i fenòmens naturals i comunicació de les observacions
- Explorar aspectes de l’entorn a partir d’una qüestió rellevant, mitjançant el treball cooperatiu
- Conèixer les interaccions que produeixin canvis en un sistema
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Els sons del mar
Taller sensorial i creatiu amb el que ens aproparem al món marí per despertar els nostres sentits i connectar amb les nostres emocions. La natura és gran evocadora de sensacions, i aprendre a observar-la i escoltar-la és un gran exercici d’autoregulació emocional. Aprendrem a escoltar el mar, els diferents fenòmens i éssers que hi habiten, identifiquem les nostres sensacions, i finalment elaborarem i decorarem un instrument musical relacionat.
Taller realitzat en col·laboració amb Elena Educa
Objectius
- Connectar amb el medi natural
- Despertar els sentits
- Pendre consciència de les sensacions i emocions
- Aprendre tècniques de relaxació
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Qui viu al mar?
El joc didàctic "Qui viu al mar?" ens permet donar a conèixer als alumnes la biodiversitat que habita a les costes de Catalunya. Per fer-ho s'introdueixen els diferents habitats que trobem als ecosistemes marins i les característiques de cadascun d'ells, que són les que permeten entendre perquè viuen cada animal o planta on viuen.
Primerament, cal diferenciar entre plantes i animals, ja que moltes vegades aquesta diferència dins del mar no és tan clara. En la segona part utilitzem un panell virtual per jugar a un joc de proves i preguntes, i reforçar així els continguts anteriors.
Objectius
- Estimular l’aprenentatge a través del joc cooperatiu
- Identificar les espècies animals i vegetals de les nostres costes
- Observar els elements de l’entorn natural
- Respectar els elements de l’entorn natural i participar en la seva conservació
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Experimentem amb microplàstics
A través d'aquesta activitat es pretén conscienciar sobre la problemàtica que pateixen els ecosistemes marins a causa de la gran quantitat de plàstics. Es donen a conèixer conceptes com: la durabilitat i flotabilitat dels plàstics al mar, les conseqüències que tenen per la vida marina i accions que podem fer per ajudar als mars oceans.
A més aprendrem què és un microplàstic i com els podem classificar. Per reforçar-ho es realitza un taller experimental, on els alumnes hauran de trobar microplàstics amagats en una mostra de sorra agafada de la platja.
Objectius
- Adoptar comportaments que afavoreixin el medi natural
- Tenir consciència del valor del treball col·lectiu
- Desenvolupar iniciativa personal, sentit crític, curiositat i interès
- Sensibilitzar sobre les problemàtiques marines actuals a les platges més properes
- Ser conscients del problema dels plàstics per tal de trobar solucions
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Fem de Biòlegs/es marins/es
Fem de biòlegs marins!, és una activitat de temàtica científica amb la finalitat d’apropar el món de la ciència als participants, que es convertiran en petits científics observant i identificant els micro i macroorganismes que podem trobar a l’aigua del mar.
En l’activitat observarem el plancton gràcies a les mostres d’aigua recollides, amb un microscopi o lupa binocular on es poden visualitzar totes les mostres trobades i una identificació amb ajuda dels monitors.
Objectius
- Conèixer la biodiversitat present a les costes
- Aprendre a recol·lectar i preparar mostres
- Aprendre a utilitzar el microscopi i diferents eines bàsiques de laboratori
- Identificar fitoplàncton (diatomeas grans)
- Identificar zooplàncton petit, mitjà i gran
- Divertir-se i aprendre a la vegada
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Sensibilització educativa
Per tal de crear consciència sobre la conservació dels ecosistemes aquàtics i les platges es du a terme aquesta activitat de conscienciació. En aquesta descobrim la situació actual de les costes de Catalunya, i ho fem a través d'una acció de sensibilització, on recollim residus que arriben a les nostres platges més properes.
Amb el tancament de l'activitat es mostra el resultat final de la recollida, reflexionant sobre el tipus de residus que trobem, els anys que perduren i com podem fer per revertir aquesta situació.
Objectius
- Valorar les actuacions que contribueixen a la protecció del medi
- Analitzar els elements naturals i antròpics que influeixen en la configuració del paisatge
- Sensibilitzar sobre les problemàtiques marines actuals i buscar solucions sostenibles
- Desenvolupar iniciativa personal, sentit crític, curiositat i interès
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Esnòrquel educatiu
Sessió d'esnòrquel on explorem la riquesa natural de les platges de Catalunya i aprenem a fer servir el material i les tècniques necessàries per dur a terme una pràctica segura.
Moltes vegades imaginem destins paradisíacs plens de vida, sense saber i valorar que la nostra costa és un ecosistema ric, amb una gran diversitat de plantes i animals.
Amb aquesta experiència deixem de donar l'esquena al nostre mar i descobrim les característiques de la biodiversitat mediterrània, molt pròxima a nosaltres, que ha de ser conservada i respectada.
Objectius
- Identificar els principals elements de l’entorn litoral, analitzar la seva organització, les seves característiques i interaccions
- Valorar críticament la intervenció humana en el medi
- Identificar les principals espècies que poden ser observades durant la realització d’una pràctica d’esnòrquel
- Conèixer les normes bàsiques per una correcta i segura pràctica d’esnòrquel
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Exòtiques i invasores, qui està implicat?
Activitat on, a través d’un audiovisual i un joc de rol, els alumnes prenen part en les decisions que tenen a veure amb les espècies exòtiques i invasores del nostre territori, al ser una de les problemàtiques ambientals més importants, tant a nivell global com local.
Amb el joc de rol, els alumnes poden reflexionar sobre la problemàtica, interpretar models de comportament que no són els seus propis i prendre decisions en petits grups de treball amb la finalitat d’arribar a un consens amb tots els agents implicats en el tema.
Continguts
- Argumentar sobre la importància de mantenir la biodiversitat
- Analitzar problemes associats al tràfic legal i il·legal d’espècies i al desplaçament d’espècies autòctones per espècies invasores
- Valorar la necessitat de preservar i donar a conèixer el patrimoni natural
- Fer un ús sostenible dels recursos
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
El repte de la sostenibilitat
La finalitat d'aquesta activitat és conèixer les problemàtiques marines actuals dels nostres oceans. En primer lloc, es fa una introducció de les principals problemàtiques marines, com també es focalitza l'explicació en l'ús dels plàstics amb un taller demostratiu de com arriben els plàstics a l'aigua. Seguidament, es realitza un taller experimental on els alumnes aprenen de primera mà els diferents tipus de microplàstics que hi ha a la columna d'aigua i quant temps es requereix perquè siguin degradats.
Continguts
- Sensibilitzar sobre les problemàtiques mediambientals
- Despertar el pensament crític i analític
- favorir el debat i el treball cooperatiu com a eines generadores de solucions
- Ser conscients de la nostra capacitat d’incidència sobre el medi ambient i apoderar-nos com a individus i com a grup per formar part de la solució
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Debats ambientals
Per tal d’entendre els reptes socioambientals que marquen l’actualitat local i mundial és necessari tenir tota la informació i opinions possibles, ja sigui a nivell científic, com social, cultural, polític i tecnològic. Per aquest motiu, en el taller es mostren diverses problemàtiques ambientals a les que s’enfronta la societat, que son treballades per petits grups de treball. Cada un d’ells disposa de diverses informacions i punts de vista variats que han d’exposar i argumentar en el grup de treball amb la finalitat d’arribar a un consens.
A través del debat i el respecte per les opinions dels altres i posant en pràctica el pensament crític, el grup de treball pot participar en la presa de decisions que asseguren un futur més sostenible i, d’aquesta forma, exposar-ho a la resta de l’aula.
Continguts
- Desenvolupar un pensament crític, obert i flexible
- Analitzar alguns impactes de l’activitat humana sobre el planeta
- Valorar el diàleg i de la cooperació com a formes pacífiques de resolució de conflictes
- Respecte pels elements de l’entorn natural
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Oceanografia
L’activitat de meteorologia i oceanografia, és un taller on a través del mètode científic i diversos tallers científics experimentals, els quals els alumnes realitzen per grups, aprenen i descobreixen les propietats físico químiques de les aigües marines, la dinàmica de les corrents marines a nivell global i com afecten aquestes al clima del planeta.
Objectius generals
- Entendre la dinàmica dels oceans
- Conèixer les propietats físico químiques de les aigües marines
- Entendre com afecta la rotació terrestre a les corrents marines i a la meteorologia
- Descobrir la interconnexió entre les corrents marines i la meteorologia.
- Descobrir la importància de mantenir l’equilibri entre la connexió de les aigües dels oceans per a preservar el clima actual i mantenir l’equilibri en els ecosistemes
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
BioEsnòrquel educatiu
Sessió d'esnòrquel on explorem la riquesa natural de les platges de Catalunya i aprenem a fer servir el material i les tècniques necessàries per dur a terme una pràctica segura.
Moltes vegades imaginem destins paradisíacs plens de vida, sense saber i valorar que la nostra costa és un ecosistema ric, amb una gran diversitat de plantes i animals.
Amb aquesta experiència deixem de donar l'esquena al nostre mar i descobrim les característiques de la biodiversitat mediterrània, molt pròxima a nosaltres, que ha de ser conservada i respectada.
Continguts
- Identificar les principals espècies que poden ser observades durant la realització d’una pràctica d’esnòrquel.
- Conèixer les normes bàsiques per una correcta i segura pràctica d’esnòrquel.
- Identificar els principals elements de l’entorn litoral, analitzar la seva organització, les seves característiques i interaccions.
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
EcoEsnòrquel educatiu
Sessió d’esnòrquel on coneixem els residus que arriben als mars i als oceans, focalitzem la pràctica en les problemàtiques marines, realitzant extracció, cribratge i pesat dels residus marins trobats durant la pràctica d’esnòrquel.
Amb aquesta experiència deixem de donar l'esquena al nostre mar i descobrim les característiques de la biodiversitat mediterrània, molt pròxima a nosaltres, que ha de ser conservada i respectada.
Continguts
- Identificar les principals espècies i principals problemàtiques de les platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona
- Valorar críticament la intervenció humana en el medi
- Adoptar comportaments que afavoreixin la protecció del medi natural
- Conèixer les normes bàsiques per una correcta i segura pràctica d’esnòrquel
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Sensibilització Educativa
Per tal de crear consciència sobre la conservació dels ecosistemes aquàtics i les platges es du a terme aquesta activitat de conscienciació. En aquesta descobrim la situació actual de les costes de Catalunya, i ho fem a través d'una acció de sensibilització, on recollim residus que arriben a les nostres platges més properes.
Amb el tancament de l'activitat es mostra el resultat final de la recollida, reflexionant sobre el tipus de residus que trobem, els anys que perduren i com podem fer per revertir aquesta situació.
Continguts
- Valorar les actuacions que contribueixen a la protecció del medi.
- Analitzar els elements naturals i antròpics que influeixen en la configuració del paisatge.
- Sensibilitzar sobre les problemàtiques marines actuals i buscar solucions sostenibles.
- Desenvolupar iniciativa personal, sentit crític, curiositat i interès.
Curs
Lloc
Modalitat
Continguts
Tallers per equipaments
Perquè infants i famílies compartiu una experiència educativa conjunta
Experimentem amb les sorres
L’experimentació ens permet descobrir les diverses mides i composicions
Objectius
- Identificar els diferents elements de les platges.
- Aprendre sobre la composició i les mides de les sorres de les platges de Catalunya.
- Respectar els elements de l’entorn natural marí.
- Posar en pràctica el mètode científic.
Durada
Lloc
Edat recomonable
Experimentem amb l’aigua del mar
Investigant comprenem les característiques principals de l’aigua salada del planeta, les diferències entre les aigües i l’efecte que tenen sobre els organismes que hi viuen.
Objectius
- Identificar les diferents propietats de l’aigua del mar.
- Conèixer les diferències entre aigües oceàniques.
- Ús d’instruments d’observació directa i indirecta per a la realització d’exploracions i d’experiències.
- Posar en pràctica el mètode científic.
Durada
Lloc
Edat recomonable
Veïns marins
Veïns marins és una activitat d’aprenentatge sobre el medi marí i les espècies que hi habiten en els diferents paisatges marins; sorra, roques i columna d’aigua. Els infants es converteixen en biòlegs marins , on tenen que identificar espècies a través de diverses proves on trobaran esquelets de restes marines, fotografies i guies de biodiversitat, les quals hauran de relacionar per complementar el seu dossier de biòleg.
Objectius
- Conèixer, valorar i estimar el medi marí de manera global i la zona de la mediterrània en particular
- Seleccionar i valorar la informació que s'exposa en el taller en forma de fotografies, rastres i documents escrits (llibres)
- Fomentar l’esperit científic en els més petits mitjançant les activitats d’identificació d'espècies
- Adquirir coneixements de les zones en que es divideix el medi marí (sorra, roques, aigües profundes) i les espècies que l’habiten, junt amb les seves adaptacions generals
- Tenir consciència del valor i el compromís del treball en parelles
- Desenvolupar hàbits d’esforç, interès i creativitat en l’aprenentatge
Durada
Lloc
Edat recomonable
Qui viu al mar?
Descobrim els paisatges del mar, els animals i plantes que hi viuen gràcies a una introducció amb toca – toca sobre ells.
La segona part del taller es realitzen unes caretes marines amb els animals que hem conegut.
Objectius
- Conèixer, valorar i estimar l’entorn natural, social i cusltural més proper.
- Ser capaç de prendre compromís responsable amb l’entorn.
- Iniciar-se en la construcció de propostes visuals i expressions artístiques.
Durada
Lloc
Edat recomonable
Meduses, noves amigues
Apropem les meduses als infants a través d’un joc i un taller. El joc introdueix les característiques de les diverses meduses que es poden trobar al Mediterrani i sensibilitza amb la finalitat d’eliminar mites.
En el taller creatiu, els participants formen una medusa amb plàstics reutilitzats, el que permet donar èmfasi a la problemàtica dels plàstics.
Objectius
- Ser capaç de prendre compromís responsable amb l’entorn.
- Iniciar-se en la construcció de propostes visuals i expressions artístiques.
- Conèixer, valorar i estimar l’entorn natural, social i cusltural més proper.
- Ús d’instruments d’observació directa i indirecta per a la realització d’exploracions i d’experiències.
Durada
Lloc
Edat recomonable
Què amaguen les dunes?
Descobrim la riquesa natural amagada en les dunes presents a la costa de l’àrea metropolitana de Barcelona a través d’un joc de memòria i un joc d’identificació de les espècies, diferenciant entre aquelles que són pròpies de l’hàbitat i les que no s’haurien de trobar.
Objectius
- Conèixer la importància de l’ecosistema dunar.
- Identificar les principals problemàtiques que pateix aquest hàbitat.
- Adquirir els coneixements i les dades que permetin adoptar una visió crítica sobre la conseqüència de les activitats humanes en les dunes. .
- Descobrir la biodiversitat dunar.
Durada
Lloc
Edat recomonable
Viatge pels oceans
Viatge pels oceans és un joc on els infants i els seus familiars recorren els oceans a través de la cinta transportadora oceànica. A cada parada poden conèixer les característiques del món aquàtic, de les diverses masses d’aigua del planeta i de la biodiversitat que en elles hi viu, tot adquirint consciència i respecte envers l’entorn marí.
Objectius
- Identificar les propietats de l’aigua del mar.
- Conèixer les diferències entre aigües oceàniques.
- Tenir consciència de respecte envers el medi ambient i el planeta.
- Conèixer la diversitat d’organismes que viuen al mar.
Durada
Lloc
Edat recomonable
Tortugues marines, com actuar?
L’activitat permet conèixer les tortugues del Mediterrani i com actuar en cas de trobar-nos alguna a la platja. Els infants recorren un circuit format per quatre parades on aprenen les diferents característiques de les tortugues marines, diferencien entre tortugues terrestres, d’aigua dolça i salada, i coneixen com actuar en cas trobar-se una.
Objectius
- Conèixer les diferents tortugues que habiten al Mediterrani.
- Aprendre com actuar si veiem una tortuga o un niu a la platja.
- Aprendre a identificar el rastre de les tortugues marines i saber quina informació ens aporta.
- Conèixer les diferències entre tortugues d’aigua dolça, terrestres i d’aigua salada.
Durada
Lloc
Edat recomonable
Posidònia és vida!
Gràcies a la narració d’un conte dissenyat per a infants anomenat “Posidònia, és vida” s’explica la importància d’aquesta planta, la vida que amaga i les problemàtiques que pateix. L’activitat conta també amb una part d’expressió artística, mitjançant la creació d’un petit mural artístic relacionat amb el contingut del conte, i una part final de descoberta de l’entorn i de les restes dels organismes marins que ens arriben a les platges.
Objectius
- Adquirir coneixements sobre les praderies de la fanerògama endèmica Posidonia oceànica i tot el que té relació amb aquest hàbitat
- Conèixer i difondre la biodiversitat marina que viu associada a les praderies de Posidonia oceanica, que trobem a la nostre costa
- Entendre el valor de conservar aquesta fanerògama marina
- Difondre la importància de la conservació, recuperació i respecte per la natura
Durada
Lloc
Edat recomonable
Microplàstics, d’on venen?
L’activitat permet conèixer els diversos tipus de microplàstics que podem trobar a les nostres platges, com també sensibilitzar-nos per saber quina procedència tenen i quan triguen en degradar-se. Tot això es fa a partir d’un joc de proves on és poden classificar els microplàstics, trobar de quin macro plàstic provenen i endevinar l’edat de degradació.
Per acabar, es realitza una reflexió per trobar solucions sostenibles a partir d’un joc de diferències.
Objectius
- Adoptar comportaments que afavoreixin la protecció del medi natural
- Tenir consciència de les problemàtiques marines actuals i com afecten a l’ecosistema
- Desenvolupar hàbits de cooperació, treball i interès en l’aprenentatge
Durada
Lloc
Edat recomonable
Sostenibilitat creativa
Taller d’art sostenible on es crea un animal marí i/o litoral trobat freqüentment a les nostres platges, utilitzant materials recuperats per així poder conèixer la biodiversitat marina del nostre litoral. El taller s’acompanya amb una explicació inicial, amena i amb curiositats de la fauna i flora del litoral. Un cop acabada l’explicació els participants escullen quin animal volen realitzar amb el material reutilitzat.
En acabar el taller, es fa un reflexió del consum de plàstics actual en la nostra vida quotidiana, com també es busquen solucions per dur a terme accions habituals més sostenibles. Aquesta reflexió es complementa amb puzles de residus marins de les platges que els participants poden realitzar.
Objectius
- Reutilitzar materials quotidians utilitzats per altres aspectes
- Iniciar-se en la construcció de propostes visuals i expressions artístiques
- Tenir consciència del valor de la vida útil dels productes
Durada
Lloc
Edat recomonable
De gota en gota!
A través de la història del nostre protagonista en Berni, una gota que realitza un llarg viatge, aprendrem el cicle de l’aigua i coneixerem la seva importància per tots els éssers vius. Farem especial èmfasi en la descoberta de com és l’aigua en les fases del recorregut fins arribar al mar.
Un cop acabat el conte, pintarem al nostre protagonista i coneixerem com podem contribuir nosaltres a no malgastar l’aigua a través d’un joc de diferències.
Objectius
- Conèixer el cicle de l’aigua, les seves fases i el seu recorregut
- Tenir consciència de respecte envers el medi ambient i el planeta
- Desenvolupar la creativitat i imaginació dels infants