Els cavallets de mar o hipocamps són un grup de peixos marins que pertanyen a la família Syngnathidae. El seu curiós cos amb forma equina està cobert per una armadura de plaques òssies i es sosté gràcies a la seva columna vertebral.

Els cavallets de mar respiren mitjançant brànquies. Per a comunicar-se produeixen una mena d’espetec, el qual provoquen fregant una part del seu crani amb l’esquelet extern superior. També, tenen una gran capacitat de mimetitzar-se (Imitar els colors o l’aparença d’altres éssers que els que li envolten) amb l’entorn, per això són molt difícils de veure. La seva alimentació es constitueix principalment per petits crustacis i plàncton.

Curiositats

En aquesta espècie, a diferència d’unes altres, és el mascle qui s’ocupa del desenvolupament dels ous. La femella produeix els ous i durant l’aparellament els diposita a la borsa ventral del mascle, perquè aquest s’encarregui de fertilitzar-los i incubar-los fins que finalment un cop desenvolupats, al cap d’un mes, els expulsa a l’exterior. (1)

Els cavallets marins tenen d’estómac i per això es veuen obligats a consumir grans quantitats de menjar. Poden arribar a menjar-se fins a 3.000 artemias en un dia, crustacis petits. (2)

Quina és la seva importància ecològica?

El cavallet marí és una espècie molt sensible als canvis que es produeixen en el seu ecosistema, paràmetres com l’oxigenació o la temperatura de l’aigua, entre altres, poden afectar significativament a la presència d’aquesta classe d’animals. Per aquesta raó els cavallets marins són grans bioindicadors que ens permeten veure la contaminació de les aigües. Als llocs on aquest ésser viu és abundant pot indicar una bona qualitat de l’aigua. (3)

En perill d’extinció

Els cavallets de mar són peixos molt amenaçats en tots els mars i oceans del planeta. No sols per ser molt sensibles a la contaminació, sinó també perquè es capturen grans quantitats per a la seva utilització ornamental en aquaris i en la medicina oriental.

Algunes fonts estimen que es produeixen 25 milions de captures anuals, la qual cosa comporta que l’espècie estigui en perill d’extinció. (4)

Podem trobar-los a les platges de Barcelona?

El cavallet de mar habita en diferents tipus de mars i oceans, des d’aigües tropicals amb altes temperatures i zones poc profundes i de poc corrent, a àrees estancades, així com en la mar Mediterrània i l’oceà Atlàntic. De fet, el cavallet marí pot veure’s fins i tot en platges antropitzades com les del litoral Barceloní!

Whatsapp_image_2021-10-25_at_08.29.00

Fotografia 1. Hippocampus Hippocampus. Autora: Andrea Comaposada Garcia

La fotografia 1 ens mostra un exemplar de Hippocampus hippocampus observat en una immersió realitzada conjuntament amb el centre Underwater de Barcelona per Anèl·lides, serveis ambientals marins, a la platja de la Barceloneta. També podem trobar un altre tipus de cavallet anomenat Hippocampus guttulatus, tots dos amb una gran capacitat per a camuflar-se i mimetitzar-se amb l’entorn.

Referències

(1) Gemma *Dominguez. Cavallets marins. Consulta realitzada el 21/6/2021 .http://marenostrum.org/caballitos/primera.html 

(2) Cavallet marí. National Geographic. Consulta realitzada el 21/6/2021 https://www.nationalgeographic.es/animales/caballitos-de-mar 

(3) *Aldo *brunetti. Cavallet marí: Una raresa submarina. 26/08/2015. Cienciaybiologia.com. Consulta realitzada el 21/6/2021 https://cienciaybiologia.com/caballitos-de-mar/ 

(4) EFE Barcelona. Una vintena de cavallets marins en perill d’extinció, nous inquilins en el Zoo de Barcelona. 2/12/2016. La Vanguardia. Consulta realitzada el 21/6/2021  

 https://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20161202/412348660812/llegan-al-zoo-de-barcelona-26-caballitos-de-mar-en-peligro-de-extincion.html.