Inventat fa menys d’un segle, els plàstics (polímers orgànics sintètics) són una de les substàncies més utilitzades i s’han convertit en omnipresents en cada un dels aspectes de les nostres vides. Es calcula que cada persona llença anualment una mitjana de 52 kg de plàstic. Aquests plàstics no són sempre gestionats de manera correcta i una part acaba al medi marí transportats per rius, el vent, la pluja o fins i tot l’onatge.

El científic Richard Thompson va advertir de la presència a escala planetària de partícules de plàstic de mida inferior a 5 mm,  les quals va anomenar com a “microplàstics”. Molts estudis suggereixen que la massa de microplàstics flotants als oceans es troba entre les 93.000 i 236.000 tones de plàstic, i que només al mar Mediterrani hi podem trobar entre un 21 i un 54% del total de partícules de microplàstics surant al planeta.

Tot i que, hi ha molts estudis sobre la distribució de microplàstics a mar obert, gairebé no hi ha informació sobre microplàstics flotants a pocs metres de la costa. La raó d’aquesta falta d’informació és que el mostreig en aquesta zona és molt dificultós amb els mitjans tradicionals (vaixells oceanogràfics), o fins i tot impossible a causa del calat (profunditat) i l’ús d’aquestes aigües (esbarjo, bany).

El Projecte Surfing For Science

Durant els anys 2018 i 2019, l’ONG Surfrider Foundation en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i el grup de voluntaris de l’ONG de la ciutat de Barcelona van dur a terme un primer mostreig de microplàstics a la platja de Sant Sebastià (Barcelona). Un projecte de recerca pioner per avaluar la contaminació per microplàstics de la zona costanera catalana. Mitjançant l’arrossegament d’una xarxa de mostreig de microplàstics amb embarcacions de tracció humana (paddle surf, rem, piragua) s’han obtingut mostres científiques de microplàstics flotant en aigües catalanes que s’analitzen als laboratoris de la Universitat de Barcelona.

Aquesta primera prova del 2018-2019, s’ha ampliat aquest 2020 i 2021 en una segona fase, i actualment hi ha  12 xarxes a l’aigua mostrejant microplàstics des de Llançà fins a l’Ametlla de Mar. En aquesta segona fase del projecte, les entitats treballen compromeses per estendre els punts de mostreig a diferents platges de Barcelona i a la resta de Catalunya.

Els objectius del Projecte Surfing For Science

L’objectiu del projecte Paddle Surfing for Science és, per una banda, determinar l’abundància, dispersió i característiques dels microplàstics (mida, circularitat, color i tipus de polímer) flotant en aigües costaneres del litoral català. Saber què hi ha i d’on prové donarà eines per actuar sobre les principals fonts de contaminació.

L’altre objectiu del projecte és augmentar la cultura científica de la societat en relació amb la contaminació per plàstics a través de la participació activa i autònoma en activitats de recollida de mostres científiques.

Com participem nosaltres?

Des d’Anel·lides actuem com l’entitat que realitza els mostrejos amb voluntaris i voluntàries, nosaltres els hi facilitem els materials com les taules de paddle surf i neoprens, gràcies a la col·laboració amb la Base Nàutica de Barcelona i Oceanogami. La Universitat de Barcelona ens ha aportat  la xarxa de microplàstics o mantatrawl i les bosses per recollir les mostres.

La nostra funció es guiar als voluntaris i voluntàries durant  la realització de l’activitat.  Perquè la mostra sigui representativa, cal que es faci sempre a la mateixa platja, nosaltres mostregem a la Platja de la Mar Bella de Barcelona, també cal una regularitat, en aquest cas ho fem cada setmana i una distància concreta, una milla nàutica (equival a 1,8 km).

En definitiva, és una activitat per a tothom perquè els participants gaudeixen d’un matí divertit i dinàmic a més a més de contribuir aportant dades a la ciència a través de la mostra de microplàstics recollida, que després és analitzada al laboratori de la Universitat de Barcelona.

T’agradaria ser voluntari o voluntària dels nostres projectes?

Ens podeu escriure a info@anellides.com explicant-nos la vostra demanda i nosaltres us respondrem amb un formulari que omplen totes les nostres persones voluntàries.

Vols treballar els microplàstics a l’escola?

Dintre del nostra catàleg educatiu, d’Educamar, tenim moltes activitats dedicades a treballar el mar a través de l’experimentació, el coneixement i la sensibilització. Una d’elles és Experimentem amb els microplàstics, on a través d’experiments i part pràtica els i les alumnes coneixen com són els microplàstics i de quins tipus es poden trobar.

Més informarció a: info@anellides.com