Aquest estiu s’han detectat 5 postes d’ous de tortuga caretta localitzades a les platges de Catalunya. Una d’elles a Barcelona, ha estat un esdeveniment històric a la ciutat comtal, pel fet que no es tenia constància documentada d’un cas anterior a les platges barcelonines. És per aquest motiu que dedicarem una entrada al nostre blog per parlar-ne, us explicarem les característiques d’aquesta espècie, el perquè comencen a aparèixer a les nostres platges i com s’ha gestionat la cústodia i l’èxit final de les tortuguetes.

Caretta caretta – tortuga babaua

Aquesta espècie de tortuga marina és la més comuna al mar Mediterrani. La tortuga babaua presenta 5 parells d’escuts costals a la closca, i la mida del cap és grossa respecte al cos, per això comunament també se l’anomena capgrossa. La mitjana de vida és d’uns vuitanta anys. Una tortuga adulta mesura aproximadament entre els 70 i 120 cm segons la població d’origen.

L’alimentació de la tortuga babaua és carnívora. La seva mandíbula és molt forta amb un bec molt potent per poder triturar els aliments més durs. La seva dieta consisteix en peixos, mol·luscs, crustacis i altres invertebrats. Excepte en la seva fase inicial de vida i durant les migracions s’alimenten d’organismes petits que l’aigua porta en suspensió. Podeu trobar més curiositats sobre les tortugues marines a la nostra publicació sobre elles: https://anellides.com/blog/com-son-les-tortugues-marines-part-1/

Les tortugues són animals que fan grans migracions a través dels mars i oceans. Una tortuga un cop abandona el niu anirà a mar obert aproximadament uns quinze anys fins que es converteixi en adulta. S’estima que només 1 de cada 1000 tortugues nascudes arribarà a ser adulta. Un cop aquesta tortuga es reprodueixi, durant els mesos càlids, les femelles sortiran de nit a les platges per dipositar els ous en el niu que construeixen a la sorra. Cada dues setmanes, la tortuga sortirà a la platja a fer un niu, i pot fer de 3 a 7 nius d’aproximadament 80-100 ous cada un, en una mateixa temporada. Les tortugues acostumen a pondre ous cada 2 o 3 anys.

La seva zona de nidificació serà la mateixa on va néixer. Normalment aquesta espècie nidifica a la conca est del mediterrani (Turquia, Grècia, Xipre). Però des del 2001 que s’han començat a registrar casos de nidificació esporàdics a Espanya, sud de França i italià. Per aquesta raó és un fet molt estrany i a la vegada no, ja què les tortugues comencen a nidificar a les nostres platges.

El temps d’incubació és més o menys de dos mesos. Una vegada es produeixi l’eclosió dels ous, les cries romandran sota terra uns quatre dies. Passat aquest temps, començaran a moure’s, i això produirà una petita depressió a la superfície de la sorra. A l’arribada de la nit i amb el descens de les temperatures, les petites tortugues sortiran del niu i iniciaran el seu camí cap a l’aigua.

L’espècie Careta dins de la legislació espanyola està catalogada com una espècie vulnerable, ja que és una espècie amenaçada. Per aquesta raó és tan important protegir tant els nius, com les tortugues que neixin com les femelles i fins i tot dels hàbitats de nidificació.

Factors ambientals

Moltes d’aquestes tortugues que han decidit nidificar a les nostres platges ha sigut perquè les tortugues marines a l’hora de pondre els ous ho fan pel fet que tenen bones condicions naturals per la nidació, tant pel present com el futur. Però, s’ha comprovat com diferents factors ambientals i socials han compromès o frustrat l’èxit de molts dels intents de posta.

Un dels factors que s’està estudiant del perquè aquestes tortugues han començat a nidificar a les nostres costes pot ser a causa d’errors en el comportament i la identificació de les platges de naixement de les mares, de l’atzar o també respondre a una adaptació i selecció de les tortugues d’aquestes platges per fer el niu. Aquestes tortugues serien colonitzadores, ja que estan buscant noves zones per reproduir-se i amplien el rang de distribució de la nidació de l’espècie.

Aquest esdeveniment fa que puguin originar noves colònies de nidació en resposta, per exemple, a canvis ambientals. Actualment a quasi totes les poblacions més importants de tortuga babaua neixen moltes més tortugues femelles que mascles. L’escalfament global pot donar lloc a què les tortugues busquin latituds més altes per pondre els ous, i així permetre que la incubació sigui exitosa i amb una proporció de sexes més equilibrada per mantenir l’espècie, ja que amb temperatures superiors a 30 graus neixen tortugues femelles i amb temperatures inferiors, neixen mascles. És molt probable que els nius de tortuga babaua a les nostres platges continuï o que fins i tot augmenti en els pròxims anys.

Custodia del niu de Barcelona

A la Platja Mar Bella de Barcelona el passat 14 de juliol de 2020 una tortuga es va veure una femella tapant el niu. Posteriorment es va localitzar el niu i es va traslladar a un altre punt de la platja amb condicions molt més òptimes en total va pondre 77 ous dels quals part d’aquests ous, 17 en total, es van portar a la incubadora per fer-ne un estudi i assegurar que les cries sobrevisquessin.

Aquest niu ha estat vigilat les 24 h del dia i gràcies a la coordinació del CRAM i Centre de la Platja de L’Ajuntament de Barcelona i molts voluntaris i voluntàries de moltes entitats diferents com WWF Barcelona, No más Colillas en el Suelo – BarcelonaOcean 52, Oceanogami.  Des d’ Anèl·lides hem portat al voltant dels 16 voluntaris per fer aquesta custòdia del niu.

Finalment, el passsat 28 d’agost va eclosionar els primers ous i van començar a sortir les primers tortuguetes.  En total van ser tres dies de naixements a la sorra, el primer van nèixer cinc, el segon dia, 45 tortuguetes més i l’últim dia 10. Dels 60 ous que es van deixar al niu la Mar Bella, n’han nascut 56 cries de manera natural. Des del CRAM i les entitats col·laboradores es va celebrar l’èxit del niu, tot i que,  també cal mencionar que es va veure de forma prematura per les elevades temperatures a què va arribar a la sorra a l’agost.

A banda dels 60 ous que han desclòs de forma natural a la platja, 17 ous es van dur al CRAM i al Zoo de Barcelona per a la seva incubació artificial. Dels nou ous del CRAM, ja han nascut les cries de cinc i quatre continuen la seva eclosió. Els vuit ous que es van traslladar al Zoo de Barcelona continuen encara la seva incubació.

Què podem fer si veiem una tortuga marina a la platja

Per acabar, us deixem passos importants a fer si trobem mai una tortuga marina a la platja.

Primer de tot i el més important és no molestar-la i trucar immediatament al 112 per informar de la situació i mentre arriba el personal especialitzat, s’ha de guardar silenci, respectar una distància mínima de 30 metres respecte a l’animal i no compartir la ubicació a les xarxes.  A més a més, no tocar la tortuga, no fer fotografies amb flaix, per tal de  no enlluernar-la, i mai posar-se davant del seu camp de visió.

Bibliografia